Black Night: Το πιθανό μέλλον του βρετανικού άρματος μάχης Challenger 2

Black Night: Το πιθανό μέλλον του βρετανικού άρματος μάχης Challenger 2

www.baesystems.com

«Black Night» (Μαύρη Νύχτα), εξαιτίας των βελτιωμένων δυνατοτήτων νυχτερινής δράσης του, είναι το όνομα της πρότασης της BAE Systems για το μέλλον του κύριου βρετανικού άρματος μάχης, Challenger 2.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση προτείνεται στο πλαίσιο του Life Extension Project (LEP) για το άρμα μάχης, και, όπως αναφέρει η BAE Systems, θα φέρνει για πρώτη φορά στο Challenger 2 δύο ανεξάρτητα συστήματα νυχτερινής όρασης, επιτρέποντας στον πυροβολητή να επικεντρώνεται στον στόχο, ενώ ο διοικητής του άρματος μάχης εντοπίζει ταυτόχρονα άλλους στόχους.

Τα άλλα χαρακτηριστικά της έκδοσης αυτής περιλαμβάνουν συστήματα προστασίας με λέιζερ και πυραύλους, τεχνολογία θερμικής απεικόνισης και regenerative power sourcing. Αναλυτικότερα, τα συστήματα ενεργητικής προστασίας του τεθωρακισμένου θα εντοπίζουν εισερχόμενους αντιαρματικούς πυραύλους ή διατρητικά βλήματα και θα εκτοξεύουν αυτόματα αντίμετρα για την εξουδετέρωσή τους, ενώ ειδικό σύστημα ειδοποίησης λέιζερ θα ενημερώνει πότε το άρμα στοχεύεται από εχθρικά οπλικά συστήματα και θα επιτρέπει τον εντοπισμό της απειλής, με το πυροβόλο να στρέφεται αυτόματα εναντίον της, επιτρέποντας ταχύτερη εξουδετέρωσή της.

Όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, η BAE Systems υποστηρίζει πως γίνεται πιο αποδοτικό, χρησιμοποιώντας λιγότερο ενεργοβόρο εξοπλισμό και ειδικό σύστημα «regenerative braking» στον πυργίσκο, που παράγει ενέργεια όταν το πυροβόλο επιβραδύνει καθώς έρχεται στην επιθυμητή θέση.

Παράλληλα, εμπρόσθιες και οπίσθιες κάμερες (παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως το Planet Earth II) θα παρέχουν εξαιρετικά ευκρινή εικόνα τη νύχτα, βοηθώντας στον εντοπισμό πιθανών απειλών και την ασφαλέστερη κίνηση σε επικίνδυνες ζώνες, μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο αντίδρασης. Επίσης, η εταιρεία υπογραμμίζει την παρουσία νέων, ταχύτερων συστημάτων ελέγχου του οπλισμού, που θα επιτρέπουν τη γρηγορότερη ταυτοποίηση, στόχευση και προσβολή εχθρικών στόχων.

Το Challenger 2, που άρχισε να κατασκευάζεται από τη BAE Systems τη δεκαετία του 1990, έχει χρησιμοποιηθεί στη Βοσνία, στο Κόσοβο και στο Ιράκ. Η εταιρεία ηγείται της στρατηγικής πρωτοβουλίας Team Challenger 2, που έχει σκοπό το άρμα μάχης να παραμείνει αξιόμαχο για τα επόμενα 20 χρόνια, στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας να επεκτείνει τη διάρκεια της υπηρεσίας του μέχρι το 2035.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *