Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΡΙΔΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Χερσόνησος της Ταυρίδας: Το μέρος όπου άρχισε ο εκχριστιανισμός της Ρωσίας

Ναός του Αγίου Βλαδίμηρου στη Χερσόνησο. Πηγή: Lori / Legion Media

Γράφει η Άννα Ποπόβα

Με Διάταγμα του Ρώσου Προέδρου, η Χερσόνησος της Ταυρίδας συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των ιδιαίτερα πολύτιμων τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσίας.

Τη Χερσόνησο ίδρυσαν το 422-421 π.Χ. άποικοι από την Ηράκλεια του Πόντου, μια περιοχή στη νότια ακτή της Μαύρης θάλασσας (σήμερα βρίσκεται εκεί η τουρκική πόλη Εργκελί). Στο ίδιο μέρος υπήρχε και πιο πρώιμος ελληνικός οικισμός, τέλη 6ου – αρχές 5ου αιώνα π.Χ., όπως αποδεικνύουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές. Η ελληνική ονομασία της πόλης, «Χερσόνησος», υποδεικνύει τη θέση της. Ταυρική λέγεται επειδή βρισκόταν στην περιοχή της Ταυρίδας, όπως τότε ονόμαζαν την Κριμαία.
Έλληνες, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί

Ως τον 4ο αιώνα π.Χ., η πόλη επεκτάθηκε και κατέλαβε το χώρο της Ηράκλειας Χερσονήσου, ενώ ύστερα και της βορειοδυτικής Κριμαίας. Η Χερσόνησος ήταν ένα σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Στην αρχαιότητα παρέμενε μια δημοκρατία με δουλοκτητικό σύστημα. Τα πολιτικά δικαιώματα δεν χορηγούνταν μόνο στους κατοίκους της Χερσονήσου, αλλά και σε αλλοδαπούς για τις υπηρεσίες τους. Οι πολίτες της έδιναν όρκο, ότι δεν θα προδώσουν «…ούτε τη Χερσόνησο, ούτε τη θαυμάσια Κερκινίτιδα, ούτε το υπέροχο λιμάνι, ούτε τις άλλες οχυρώσεις».

ΚΥΠΡΟΣ

Κριμαία: Στα σταυροδρόμια των μεγάλων πολιτισμών

Τον 3ο-2ο αιώνα π.Χ., η πόλη βρισκόταν σε πόλεμο με τα σκυθικά φύλα και έχανε συνεχώς εδάφη της. Τελικά υποχρεώθηκε να ζητήσει την προστασία του Μιθριδάτη Δ΄ του Ευπάτορα, βασιλιά του Πόντου. Η χώρα έλαβε αυτή την προστασία, αλλά έγινε τμήμα του Βασιλείου του Πόντου. Μετά το θάνατο του βασιλιά, βρέθηκε υπό την επιρροή της Ρώμης, ενώ στη συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παρέμεινε για πολύ καιρό ένα σημαντικό σημείο της βορείου ακτής της Μαύρης θάλασσας.
Ο ειδικός του τμήματος αρχαιολογίας του Ιστορικού Μουσείου, Ντενίς Ζουραβλιόφ, αναφέρει ότι «η Χερσόνησος είναι μια μοναδική αρχαία και βυζαντινή πόλη με ιερή σημασία. Στο έδαφος της Ρωσίας δεν υπάρχουν άλλα τέτοια μνημεία. Διατηρήθηκαν η χώρα, τα τείχη, η πύλη, οι πύργοι, ο σχεδιασμός των δρόμων, ναοί. Το να βρεθείς εκεί είναι ο καλύτερος τρόπος για να σχηματίσεις μια πειστική εικόνα της πόλης, όπως ήταν την αρχαία και τη βυζαντινή εποχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *