Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας…

Με την δύσκολη περίοδο που έχει μπροστά της όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Ελλάδα η ίδια ασχολείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC…
το οποίο σε άρθρο του παραθέτει τις
ημερομηνίες-κλειδιά που θα κρίνουν το μέλλον.

«Η Ελλάδα ασκεί πιέσεις για αναθεώρηση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε άνετη ψήφο και αυτό σημαίνει πως ευθύς θα παραδώσει το πλάνο της στις Βρυξέλλες με μια συμφωνία, όμως να είναι απίθανη.

Στην οικονομία τώρα: Την ίδια στιγμή το υπάρχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου και η Αθήνα δεν συζητάει περίπτωση παράτασή του, όπως φημολογούνταν από πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα μπορεί η Ελλάδα να αρνείται διαπραγμάτευση με την Τρόικα ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει πως καμμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει εάν η Ελλάδα βρίσκεται εκτός του υπάρχοντος προγράμματος.

Και συμπληρώνει το ρεπορτάζ του ΒΒC: «Τα στοιχήματα είναι υψηλά εξαιτίας των φόβων πως η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να την οδηγήσει εκτός Ευρωζώνης και να προκαλέσει αναταραχή στην ΕΕ. Τα πλάνο 10 σημείων της Αθήνας περιλαμβάνει ανταλλαγή ομολόγων, πρωτογενές πλεόνασμα που θα φτάνει το 1,49% αντί για 3% που ζητούν οι δανειστές. Στο μεταξύ οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες τρέχουν με την Ελλάδα να έχει να διανύσει ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, καθώς σε αυτό το διάστημα να αναγκαστεί να αναμετρηθεί σε δύο μέτωπο. Το πρώτο είναι το πολιτικό με τις συναντήσεις κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο το οικονομικό, καθώς δύο μεγάλα ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι, αν και μέχρι να φτάσουμε στο καλοκαίρι, προηγουμένως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει το γρίφο των οικονομικών αναγκών του κράτους που στο πρώτο τέταρτο του 2015 θα φτάσουν τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ».

Τα σημαντικά ραντεβού της κυβέρνησης

11 Φεβρουαρίου: Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών για έκτακτες συζητήσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα
12 Φεβρουαρίου: Σύνοδος ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
16 Φεβρουαρίου: Νέα συνάντηση του Eurogroup για την κατάσταση στην Ελλάδα
28 Φεβρουαρίου: Τέλος του τρέχοντος προγράμματος
Πρώτο τέταρτο του 2015: Περί το τέλος Μαρτίου οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας φτάνουν τα 4,3 δισ. ευρώ
19-20 Μαρτίου: Σύνοδος ηγετών της ΕΕ
20 Ιουλίου: Ωριμάζουν τα ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ
20 Αυγούστου: Ωριμάζουν τα ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *