Στουρνάρας εναντίον αρχηγών


Την έντονη δυσαρέσκειά του φέρεται να εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφαση των τριών αρχηγών να δώσουν «δώρα» στους αγρότες με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους…

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εμφανίζεται προβληματισμένος για την επιβάρυνση που θα φέρει στον προϋπολογισμό το πακέτο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση των αγροτών.

Οπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να προσπαθούμε να ξεχειλώσουμε τον προϋπολογισμό για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων».

Ο φόβος του οικονομικού επιτελείου έγκειται στο γεγονός ότι οι ελαφρύνσεις που θα εξασφαλιστούν για τους αγρότες μπορεί να φέρουν νέες επιβαρύνσεις σε άλλους φορολογούμενους, καθώς οι εντολές της τρόικας είναι συγκεκριμένες: «Κάθε αστοχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα πρέπει να καλύπτεται με νέα μέτρα».

Αρα τα επιπλέον κονδύλια που θα χρειαστούν για να πάρουν τα «δώρα» τους οι αγρότες θα πρέπει να εξοικονομηθούν από κάπου αλλού, σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επιβάλλει μια απόφασή του που έχει δημοσιονομική επιβάρυνση χωρίς και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, βάζοντας μάλιστα στο κάδρο τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, την ώρα που του ασκείται έντονη κριτική από βουλευτές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προεξαρχόντων των λεγόμενων «καραμανλικών» βουλευτών, ενώ έντονες είναι οι πιέσεις και προς το Μέγαρο Μαξίμου για την πολιτική Στουρνάρα. Αιτία της ενδοοικογενειακής διαμάχης είναι οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας την πενταετία διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες καραμανλικοί βουλευτές με non paper επιχείρησαν να απαλλάξουν τον Κ. Καραμανλή από κάθε ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2007-2009 (βλ. παραπλεύρως).

Οι κυβερνητικοί βουλευτές χρεώνουν στον κ. Στουρνάρα και τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα σενάρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τη στιγμή μάλιστα που οι φορολογούμενοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του ήδη φουσκωμένου λογαριασμού της εφορίας.

Το τεταμένο ενδοκυβερνητικό κλίμα και η αντίδραση Στουρνάρα στις αποφάσεις των τριών αρχηγών δημιουργούν νέο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ενώ ο πρωθυπουργός μεταδίδει το μήνυμα μιας πανεθνικής προσπάθειας, εντείνονται οι εσωτερικές διαμάχες, και μάλιστα με τον ένα πρωταγωνιστή να είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την ανάγκη για απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, διαμηνύοντας ότι η μάχη που δίνει είναι για να σωθεί η χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή τους σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατέληξαν σε μια δέσμη παροχών, ώστε να εκτονωθεί το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στα μπλόκα των αγροτών. Οι τρεις αρχηγοί αποφάσισαν:

1. Ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς – και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι.

2. Επιδότηση του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους.

3. Πληρωμή ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας.

4. Επιστροφή του ΦΠΑ.

5. Ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των αγροτών.

6.Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

7. Μείωση τιμής του αγροτικού ρεύματος.

8. Ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και διευκόλυνση των σχεδίων βελτίωσης και μεταποίησης των γεωργών και μεταποιητών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *