Καθηγητές μόνο για δείγμα στο ΤΕΙ Κρήτης – Στα χαρακώματα οι φοιτητές

Του Γιώργου Παπαδάκη

Με έντονες αντιδράσεις και σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό “ξεκίνησε” το…

εξάμηνο στο ΤΕΙ Κρήτης με τους φοιτητές να είναι οργισμένοι και την διοίκηση του ιδρύματος να έχει αγανακτήσει με τη στάση του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ευάγγελο Καπετανάκη που μίλησε στο prismanews.gr η κατάσταση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα χαρακτηρίζεται τραγική.
Έχουμε 11 ανθρώπους για εκπαιδευτικό προσωπικό και χρειαζόμαστε άλλους 68. Το εξάμηνο δεν μπορεί να ξεκινήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες τόνισε με υψηλούς τόνους ενώ κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να στείλει τους εκπαιδευτικούς που χρειάζονται προκειμένου να ξεκινήσει το εξάμηνο.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, οι φοιτητές έχουν αγανακτήσει με τις ελλείψεις και ζητούν καθημερινά από την διοίκηση να λύσει το θέμα αυτό. Είναι ασυγκράτητοι και έχουν δίκιο λέει στο prismanews.gr ο κ. Καπετανάκης.
Οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, σκέφτονται να κάνουν μέχρι και απόβαση στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις τραγικές ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αν όπως τονίζουν το θέμα δεν λυθεί άμεσα. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι γονείς μας ενοίκια και άλλα πολλά για να είμαστε σε μία σχολή απ’την οποία διδασκόμαστε τα μισά της μαθήματα, δηλώνει στο prismanews.gr η Κατερίνα Κ, φοιτήτρια στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Για το θέμα αυτό, η διοίκηση του ιδρύματος απέστειλε σήμερα ενημερωτική επιστολή στους γονείς των φοιτητών περιγράφοντας την δυσκολία να ξεκινήσει κανονικά το εξάμηνο, θέλοντας έτσι να είναι “εντάξει” απέναντι τους. Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
Η αδυναμία πλήρους έναρξης της εκπαίδευσης των φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης.
Ποιος ευθύνεται;
Το ΤΕΙ Κρήτης βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Διοίκηση κρίνει απαραίτητο να ενημερώσει άμεσα τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και την κοινή γνώμη για τη δραματική κατάσταση αυτής της περιόδου στα θέματα Εκπαίδευσης και για την αδυναμία πλήρους έναρξης του Διδακτικού Εξαμήνου.
Στο ΤΕΙ Κρήτης, όπως και στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας, το Διδακτικό Εξάμηνο δεν έγινε δυνατό φέτος να ξεκινήσει κανονικά λόγω ανεπάρκειας Εκπαιδευτικού Προσωπικού για κάλυψη των 16 Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματός μας, σε 6 πόλεις της Κρήτης. Οι Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος, μετά από σημαντική υπέρβαση των διδακτικών υποχρεώσεών τους, καλύπτουν μόνο το 48% του συνολικού απαραίτητου διδακτικού χρόνου.
Η Διοίκηση και οι εκπαιδευτικές μονάδες μας, με πλήρη κατανόηση της δημοσιονομικής δυσπραγίας και με πολύ μεθοδική προσπάθεια, έχουν μειώσει σταδιακά τα τελευταία 2 χρόνια τις απαιτήσεις σε Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, στα όρια σοβαρών κινδύνων για την επάρκεια και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Καταληκτικά, το 52% του εκπαιδευτικού χρόνου είναι απαραίτητο να καλυφθεί από Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Αυτό, μετά από επανειλημμένα έντονα διαβήματα και πλήρη τεκμηρίωση των αναγκών μας, θα ελπίζαμε να το έχει εκτιμήσει το Υπουργείο Παιδείας. Αντί αυτού από μηνών πληροφορηθήκαμε την περικοπή του Έκτατου αυτού Προσωπικού για αυτό το έτος κατά 90%! Ακόμα και τις απομένουσες 11 θέσεις τις παρέλαβε το Ίδρυμα δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του Εξαμήνου!!!
Σήμερα σε τι κατάσταση βρίσκεται το Ίδρυμα: Η Διοίκηση, με λεπτομερειακή έγγραφη τεκμηρίωση των ελαχιστότατων αναγκών και του επείγοντος, και με πολλαπλές καθημερινές επικοινωνίες με το Υπουργείο Παιδείας, διεκδικεί τις επιπλέον 68 απαραίτητες θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο σχετικός Προϋπολογισμός ολόκληρου του έτους αντιστοιχεί στο 60% του περυσινού. Οι Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί πριν και μετά τα μαθήματά τους αντιμετωπίζουν εξαγριωμένους φοιτητές που έχουν μόνο τα μισά μαθήματα από το πρόγραμμά τους σε εξέλιξη, με μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα πραγματοποιηθούν τα υπόλοιπα. Οι διαδηλώσεις πολλών φοιτητών διαφορετικών Τμημάτων στα γραφεία της Διοίκησης είναι καθημερινή εικόνα. Η ανησυχία για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης πολλών μαθημάτων για πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών είναι διάχυτη στο Ίδρυμα.
Ποιος ευθύνεται για την τραγική αυτή ανεπάρκεια, για την εκπαίδευση 15.000 περίπου ενεργών φοιτητών μας; Γιατί βραδυπορεί η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της πρόσληψης των 68 Εκτάκτων Εκπαιδευτικών από κονδύλια Ταμειακών Υπολοίπων των προηγούμενων ετών, που το ΤΕΙ Κρήτης έχει στο ταμείο του στο πολλαπλάσιο του απαιτούμενου; Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν εξηγεί στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας και την ευρύτερη κοινή γνώμη γιατί 3 εβδομάδες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους ελλείπει το 52% των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την ελάχιστη εκπαίδευση; Ποιος θα συγκρατήσει τους φοιτητές μας τις επόμενες ημέρες από δίκαιες αλλά και απρόβλεπτες εκδηλώσεις οργής μέσα και έξω από τα Ιδρύματα;
Το ΤΕΙ Κρήτης δεν εισακούεται. Αποθέτει την ευθύνη, απέναντι στους 15.000 ενεργούς φοιτητές μας και τις οικογένειές τους, στο Υπουργείο Παιδείας, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση συνολικά.

prismanews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *