Η καταστροφή στη σιβηρική Τουνγκούσκα

Πριν από έναν αιώνα, στις 30 Ιουνίου 1908, σημειώθηκε η τελευταία μεγάλη γνωστή καταστροφή από πτώση μετεωρίτη στη Γη, εκείνη τη φορά στη Σιβηρία.
Ηταν κοντά στο ποτάμι Τουνγκούσκα, στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Κρασνογιάρσκ Κράι. Ο μετεωρίτης έπεσε και…
εξερράγη λίγο πάνω από τη Γη, κατακαίγοντας μία τεράστια δασώδη έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έκταση που ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα του Ροντ Αϊλαντ.

Υπολογίστηκε ότι τότε εκλύθηκε ενέργεια 2,5 μεγατόνων. Για το μέγεθος του μετεωρίτη, τότε, δεν υπάρχει συμφωνία των ειδικών. Εκτιμάται ότι ήταν περίπου 100 μέτρα και ότι από την πύρινη μπάλα κάηκαν 80 εκατομμύρια δέντρα. Κατά μία άποψη, η φλόγα έκαψε τα πάντα, αλλά κρατήρας δεν δημιουργήθηκε. Ωστόσο σήμερα στην περιοχή υπάρχει μια λίμνη, η οποία δεν ήταν σημειωμένη στους χάρτες πριν από το 1908.

Το «φαινόμενο Τουνγκούσκα», όπως έχει μείνει στην Ιστορία αυτή η πτώση μετεωρίτη, είναι και η μεγαλύτερη καταγραμμένη ζημιά στη Γη από τότε που υπάρχουν επίσημα αρχεία. Οι εκτιμήσεις για την ενέργεια που εκλύθηκε πάντως διαφέρουν. Κάποιοι λένε ότι ισοδυναμούσε με έκρηξη ΤΝΤ ισχύος από 5-30 μεγατόνους. Δηλαδή περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Ετσι εκτιμούν ότι η έκρηξη πρέπει να ισοδυναμούσε με σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγή: enet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *