Πιθανή αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν σκέφτεται η Ε.Ε. λόγω τζιχαντιστών

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, στη διάρκεια μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που
πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο δήλωσε οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει το σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή των υπηκόων των χωρών της που πολεμούν στο πλευρό ξένων μαχητών κι επιστρέφουν στις χώρες τους.

Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 3.000 Ευρωπαίοι ενδέχεται να έχουν πολεμήσει στη Συρία και το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η αυστριακή ομόλογός του, χαρακτήρισε τους ξένους μαχητές «ωρολογιακή βόμβα».

«Απλώς χρειαζόμαστε πιο εκτεταμένους ελέγχους διαβατηρίων για τους πολίτες της ΕΕ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι υπάρχοντες έλεγχοι στα σύνορα δεν είναι επαρκείς.

Στη ζώνη Σένγκεν ανήκουν 22 από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ και ακόμη 4 που δεν είναι μέλη της Ένωσης. Σε αυτή την περιοχή οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελευθέρα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την καταγραφή των κινήσεών τους.

Επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή βάση με τις πληροφορίες των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών.

Επιπλέον, η ΕΕ προσπαθεί να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση πολιτών της μέσω του διαδικτύου. Χθες Τετάρτη εκπρόσωποι των εταιρειών Google, Facebook, Twitter και Microsoft συμμετείχαν σε ένα άτυπο δείπνο με τους υπουργούς Εσωτερικών.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είπε ότι οι εταιρείες αυτές έδειξαν «μεγάλη προθυμία» να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής.

Από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ σημείωσε ότι «υπήρξε από την πλευρά τους μεγάλη επιθυμία για συνεργασία, με το να μην δείχνουν βίντεο με αποκεφαλισμούς, για παράδειγμα».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *