Υπόθεση Μητρόπουλος, η Πολιτική Φιλοσοφία και τα “καθαρά” χέρια του ΣΥΡΙΖΑ

Ένας απίστευτος συγχρονισμός! (μη αιτιατή αρχή που ενώνει φαινομενικά άσχετα γεγονότα. Αν και στην περίπτωση μας δεν θα …

έλεγα ότι είναι και τόσο ασύνδετα.)

Στο προηγούμενο ακριβώς άρθρο ανέφερα τι “εισέπραξα” από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή του κ.Χατζηνικολάου.

Και επεσήμανα κάποια στοιχεία. Η έλλειψη στοιχείων πολιτικού φιλοσοφικού λόγου με την παρουσία τυποποιημένης συμπεριφοράς εξαιτίας του άγχους για την δημόσια εικόνα του και την απουσία πιο έντονης εκφραστικότητας (το φαίνεσθαι -δυστυχώς- είναι σημαντικό στην εποχή της απόλυτης εξουσίας των ΜΜΕ) δημιουργούν την εντύπωση σε ένα ποσοστό των Ελλήνων ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι μία από τα ίδια..

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που αν και ακολούθησε ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ το ιδεολογικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στον Πολυχώρο Αθηναίς (1 Ιουνίου 2012) την επόμενη μέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, πολίτες έκαναν λόγο για γενικολογίες, “ξύλινο λόγο” και μη κατανόησης των λεγομένων του.

Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον είναι καλό να τεθεί μια διαχωριστική γραμμή.Ο ΣΥΡΙΖΑ πρό Αθηναίδος και Μετά Αθηναίδος και ίσως να καθιερωθεί και η συντομογραφία ΠΑ και ΜΑ στα πρότυπα του Πρό Χριστού και Μετά Χριστόν..

ΠΑ και ΜΑ λοιπόν..Το σουρεαλιστικό αυτό σκηνικό δικαιολογείται καθώς ένας Αριστερός κομματικός σχηματισμός απο το 4% βρέθηκε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και με το πρόβλημα των συνιστωσών-κάποιες εξ αυτών με μόνο στόχο την επαναστατική γυμναστική – έδιναν την εικόνα Βαβέλ απόψεων και ιδεών.Ο δημοσιογράφος κ. Μπογιόπουλος στο πράγματι ενδιαφέρον άρθρο του για την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ-όσον αφορά τις θέσεις για το Μνημόνιο-καλό θα ήταν να δώσει μία άφεση αμαρτιών, τουλάχιστον για αυτά που έχουν γραφεί πριν το Συνέδριο.

Πολιτική Φιλοσοφία και Μητρόπουλος

Η Πολιτική Φιλοσοφία μελετά την νομιμότητα των καταναγκαστικών θεσμών. Μάλιστα δέχθηκα κριτική από γνωστό μου διότι ενέταξα μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεσμών και οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Ίσως γιατί πλέον έχουν την δυναμική να επεμβαίνουν στα κράτη και να επιβάλλουν ενίοτε καταναγκαστικά την θέλησή τους; Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε.Σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή έχουν αποκτήσει Θεσμικά χαρακτηριστικά.

Η Πολιτική Φιλοσοφία ενδιαφέρεται επίσης και για την ηθική (αν και η ηθική θεωρείται ξεχωριστός κλάδος της Φιλοσοφίας)

Ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλά εκ των στελεχών του στις δημόσιες εμφανίσεις επικαλούνται ότι τα χέρια τους είναι “καθαρά” διότι δεν έχουν ασκήσει δημόσια εξουσία.Και έτσι είναι.

Και όμως αν και τους δίνεται η δυνατότητα να επαναφέρουν στο προσκήνιο την Αριστοτελική άποψη περι Ηθικής, στην ουσία το Πολιτικό ήθος, που είναι τρόπον τινά το Άλφα και το Ωμέγα για την Αριστερά, είτε δεν διαθέτουν μεταδοτικότητα είτε αν το κάνουν ο λόγος τους περιορίζεται σε δύο το πολύ τρεις προτάσεις. Αμέσως μετά προχωράνε σε γενικές καταγγελίες για την ασκηθείσα κυβερνητική πολιτική, αναφέρουν και κάτι αριθμούς και έτσι τελειώνει μια τηλεοπτική εμφάνιση τους. ‘Όσο για τον τηλεθεατή; Ουδέν σχόλιον..

Υπάρχει και ένα ακόμα αποτέλεσμα. Η μη εμβάθυνση και ειδικά από Αριστερούς και το ξανατονίζω, ειδικά από Αριστερούς, οδηγεί σε καταστάσεις όπως αυτή της υπόθεσης Μητρόπουλου. Αμηχανία, προβληματισμός για το πως πρέπει να το αντιμετωπίσουν και κατόπιν ..σιωπή.

Τον κ. Μητρόπουλο τον γνώρισα πρίν χρόνια στον ..καφενέ της Νομικής. Έπινε τον καφέ του σε ένα τραπεζάκι – ήταν το διάστημα που είχε κάνει την εμφάνιση του στην τηλεόραση ως Εργατολόγος – και πήρα το θάρρος να του μιλήσω. Του ανέφερα απλά ότι το Εργατικό δίκαιο με τον τρόπο που ήταν γραμμένο μου δημιουργούσε το συναίσθημα της πλήξης και ο άνθρωπος στην ολιγόλεπτη ομιλία μας μπορώ να ομολογήσω ότι ήταν ιδιαιτέρως φιλικός (Το αναφέρω γιατί κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει..φιλαράκο οκ αλλά άσε με να απολαύσω τον καφέ μου)

Ο κ Μητρόπουλος με τον αγώνα του κατά του Χουντικού καθεστώτος και το ενδιαφέρον για την εργατική τάξη, στα μάτια μου φάνταζε ως μια συμπαθής φυσιογνωμία.

Υπέπεσε όμως σε σοβαρό ΗΘΙΚΟ παράπτωμα. (Δεν αναφέρω την ποινική προέκταση του)

Δεν θα κάνω λόγο για το χρηματικό ποσό, το οποίο εσύ που τώρα διαβάζεις το άρθρο και προφανώς θα δουλεύεις από τις 8 το πρωί έως το μεσημέρι για 700;..1000 ευρώ ,θα έχεις μείνει άναυδος.

Ο κ.Μητρόπουλος αν και Αριστερός υπέπεσε στο έγκλημα να θέσει την ύλη και το χρήμα πάνω από ηθικές αξίες. Κορόιδεψε δύο ανθρώπινες υπάρξεις με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Κατηγορήθηκε και κρίθηκε ένοχος. Θεώρησε ότι μπορεί να δικαιωθεί αλλά και η δεύτερη απόφαση στο Εφετείο που είναι και η ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ τον έκρινε ξανά ένοχο. Ο κ Μητρόπουλος από αυτά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας ασκείσαι αναίρεση στον Άρειο Πάγο όπου και εκεί κρίθηκε ..ΞΑΝΑ ένοχος.(απάτη και υπεξαίρεση)

Περίμενα απάντηση από τον κ. Μητρόπουλο. Αντί αυτού απαντά γενικόλογα και κάνει αναφορά στους κοινωνικούς αγώνες που έδωσε στο παρελθόν. Για την υπόθεση;

Ο κ. Μητρόπουλος με δική του πρωτοβουλία έπρεπε να θέσει τον εαυτό του εκτος ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός Αριστεράς.

Προσπαθώ να βρω ελαφρυντικά αλλά δυσκολεύομαι.Ο κ. Μητρόπουλος εφόσον πιστεύει ότι όλο το δικαστικό σύστημα στράφηκε εναντίον του, ένα σύστημα που αποτελείται από ανθρώπους με αναλυτική σκέψη και παιδεία, έχει την δυνατότητα να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.(ΕΣΔΑ).

Μια συμβουλή. Να μην επικαλεστεί πολιτική δίωξη – αν και θα είχε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον – καθώς στην περίπτωση αυτή το γεγονότα διαδραματίστηκαν προ ετών ανάμεσα σε αυτόν και συναδέλφους του. Δυστυχώς δεν πείθει. Και χρησιμοποιώ τον όρο δυστυχώς διότι ήταν μια προσωπικότητα που δημιουργούσε συμπάθειες.

Στην περίπτωση που ο κ. Μητρόπουλος δεν παραιτηθεί επιβάλετέ ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την πρωτοβουλία.Ο κ .Μητρόπουλος εφόσον “καθαρίσει” το όνομά του μπορεί να επανέλθει στην Αριστερά. Μένοντας σε ένα κόμμα της Αριστεράς, επαναλαμβάνω σε ένα κόμμα της Αριστεράς, δημιουργεί μόνο κακό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν πολιτικό λόγο χωρίς στοιχεία Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας και με την εμμονή του να περιορίζεται σε ένα γενικό καταγγελτικό λόγο, έκαναν έναν ποιοτικό πολιτικό της Αριστεράς, τον κ.Στρατούλη, να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου. Σε ερώτηση αν αισθάνεται αμήχανα από αυτή την εξέλιξη, είπε “Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Εφόσον υπήρχαν καταγγελίες έπρεπε να ελεγχθεί, όποιος και να είναι, είτε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είτε ο Πάπας ο ίδιος “Αυτή ήταν η απάντηση από ένα στέλεχος με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ κοινωνικούς αγώνες .Άρες μάρες κουκουνάρες, γενικολογία και απάντηση δίχως περιεχόμενο.

Κρίμα..Μεγάλο κρίμα όπως θα έλεγε ο Ιάπωνας Ναύαρχος του Γιαμάτο..

ΥΓ:

Α) Δίνεται η αίσθηση ότι το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί μόνο μεταξύ του και όχι με το κοινωνικό σύνολο.Τους δίνω την συμβουλή να μπούν σε ένα τρόλευ η λεωφορείο των αστικών γραμμών και να πούν λέξεις όπως μισθός βουλευτών, Αριστερά και Κοινωνία, υπόθεση Μητρόπουλος…Μην μείνουν άναυδοι εξαιτίας του σουρεαλιστικού σκηνικού ότι πλέον οι αστικές συγκοινωνίες μετατράπηκαν σε καφενεία συζητήσεων και προβληματισμών. Να μείνουν σε αυτά που θα ακούσουν από τους απλούς πολίτες και τότε θα καταλάβουν γιατί η Χρυσή Αυγή έχει αυτά τα εκλογικά ποσοστα.

Β) Κατανοώ τον τρόπο ανάλυσης και μάλιστα συμφωνώ με πολλές εκ των διαπιστώσεων στις οποίες έχει καταλήξει ο κ.Μπογιόπουλος. Σε ένα όμως ότι δεν απαιτείται “αριστερόμετρο”, όχι .Προερχόμενος από ένα χώρο όπου a priori τα όρια είχαν προκαθοριστεί, ίσως δεν είναι απαραίτητο. Στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δημιουργείται το πλαίσιο και όπως και ορθώς και ο ίδιος τονίζει “να μην χρειαστεί να κουβεντιάζουμε γύρω από το τι είναι και τι δεν είναι Αριστερά”.

Γ) Σε κάποια από τα προηγούμενα άρθρα, φίλοι και γνωστοί διαπίστωσαν υπερβολική σύμπτυξη. Θα προσπαθήσω να το διορθώσω αν και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι περιορίζομαι εκ των πραγμάτων, καθώς πρόκειται για ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Γράφει ο Θωμάς-Σολ Ζυγούρης
για το www.news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *