Βαρουφάκης: Δεν συμφωνούμε με τους δανειστές επειδή επιμένουν σε ακραία μέτρα λιτότητας

Η επιμονή των δανειστών σε ακραία μέτρα λιτότητας είναι ο βασικός λόγος που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία με την κυβέρνηση, γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε νέο (αγγλόφωνο) άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στο Project Syndicate.

Ο υπουργός Οικονομικών απαντά στην κριτική που δέχεται διεθνώς (τελευταία από τον αρθρογράφο των “Financial Times”, Φίλιπ Στίβενς), ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν επειδή η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν επειδή οι δανειστές εμμένουν σε ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και η Αθήνα αρνείται «μια θεραπεία που είναι χειρότερη από την ίδια την ασθένεια».

Ο υπουργός Οικονομικών, για πρώτη φορά, αποκαλύπτει σε ποια σημεία έχουν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις: οι δανειστές ζητούν να προσδιορισθεί σε υπερβολικά υψηλό ποσοστό ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα: 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3% από το 2017 και μετά.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όπως γράφει ο κ. Βαρουφάκης, απαιτούν να υπάρξει μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης από τον ΦΠΑ, καθώς και οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.

Επιπλέον, θέλουν να λάβει η κυβέρνηση «ισοδύναμα» δημοσιονομικά μέτρα, για να καλύψει τις υστερήσεις στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικό γράφημα, ότι στην Ελλάδα, από το 2009 και μετά, έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, ενώ έχει σημειωθεί και η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *