Σόιμπλε σε Βαρουφάκη, στην συνάντηση τους: «Βγείτε από το ευρώ και εμείς θα σας βοηθήσουμε»

Πιστός στο εφιαλτικό σχέδιο του για grexit παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος το επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών , επαναδιατυπώνει παλαιότερη πρόταση του για «φιλική» αποχώρηση της Ελλάδας, από το κοινό νόμισμα, με αντάλλαγμα την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μας, από τους εταίρους και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομισματική αλλαγή.

Ο Σόιμπλε σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες ωστόσο αποκρούει το Ελληνικό υπουργείο οικονομικών είπε στον Γιάνη Βαρουφάκη, κατά την τελευταία συνάντηση τους: «…Σας δίνουμε κλειδωμένη ισοτιμία και κλειδωμένο χρέος, αρκεί να αποχωρήσετε».

Η προσφορά του Γερμανού υπουργού οικονομικών προκάλεσε ισχυρό σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο βλέπει με έντονη δυσφορία να υπονομεύονται, τόσο από ευρωπαϊκούς κύκλους, όσο και από εσωτερικούς παράγοντες, οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλία που είχε με συνεργάτες του, την Παρασκευή, ξέσπασε: «…Προτιμώ μια εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ παρά μια καταστροφική κρίση για την Ελλάδα. Ας το καταλάβουν επιτέλους ότι όποιος θέλει έξοδο από το ευρώ είναι με τον Σόιμπλε, που θέλει να πάει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό περιθώριο».

Πηγές από το Μαξίμου επιμένουν ότι στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφαση να προχωρήσει η κυοφορούμενη συμφωνία, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλιστεί μεγάλη μείωση των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη πενταετία, η οποία θα δώσει βαθιά αναπτυξιακή ανάσα στην ελληνική οικονομία ύψους περί τα 20 δισ. ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προσπάθειες για να κλείσει η συμφωνία υπονομεύονται συστηματικά τόσο από το εξωτερικό με τη σκόπιμη αδιαλλαξία που δείχνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και από το εσωτερικό με τις ανεξήγητες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος θεωρείται πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου «το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιταχυνθεί ο χρόνος της συμφωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζονται ως «υπονομευτικές» οι δεσμεύσεις που ανέλαβε για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και η γενικότερη τοποθέτησή του ότι θα αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του σε ένα πακέτο που μακροοικονομικά δεν θα είναι συνεπές. Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε για το χρέος, τα οποία, εκτός από «πρόωρα», θεωρούνται και «εκτός τόπου και χρόνου», αφού το θέμα αυτό δεν έχει ανοίξει και δεν υπάρχει λόγος να συζητείται δημόσια.

Ειδικότερα, οι φαεινές ιδέες που ανέπτυξε, σύμφωνα με τις οποίες οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ (τα 6,7 εκ των οποίων λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο), να σταλούν στο απώτερο μέλλον ή εναλλακτικά να εκδώσει η Ελλάδα ομόλογο που θα αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για να το ανταλλάξει με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ερμηνεύονται από πολλούς ως έμμεση παραδοχή των σεναρίων της ήπιας πτωχευτικής διαδικασίας που εκπονούνται στο εξωτερικό και στην παρούσα φάση συνδέονται και με τις επιδιώξεις του κ. Σόιμπλε.

Έντονη πλέον είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η δυσφορία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Μεγάλη, όμως, είναι και η δυσφορία που εκφράζεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κατά ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον οποίο ο πρωθυπουργός ανέθεσε την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις έπειτα από το φιάσκο της Ρίγας, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα όρια της παραίτησης.

Από τη μια οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η αδυναμία να βρεθεί κοινή γλώσσα με τους δανειστές έχουν φέρει, λένε οι ίδιες πηγές, σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Τσακαλώτο.

Από την πλευρά της κυβερνητικής ηγεσίας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να χαλιναγωγηθεί ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φαίνεται να κάνει «πολιτική προσέγγισης της αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των συνεχών αναφορών στο ενδεχόμενο της «ρήξης». Μέχρι στιγμής, όμως, όλες οι απόπειρες αποδεικνύονται μάταιες, αφού ο προβαλλόμενος και ως «ροκ σταρ της ελληνικής οικονομίας», «συμπεριφέρεται ως να μην τον αφορούν τα μηνύματα που στέλνονται με πρωτοβουλίες όπως η οργάνωση από το Μαξίμου των τηλεδιασκέψεων με το Brussels Group».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *