Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος τάφος των Μάγια

Ο τάφος ανώτατου άρχοντα των Μάγια, και ο αρχαιότερος αυτού του πολιτισμού , ανακαλύφθηκε στη Γουατεμάλα.

Ο τάφος αυτός είναι ο αρχαιότερος που βρέθηκε στην Κεντρική Αμερική, ιστορική και πολιτιστική περιοχή, που εκτείνεται από…
το κέντρο του Μεξικού μέχρι την Ονδούρα και τη Νικαράγουα. Χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ότι ο τάφος είχε κατασκευαστεί μεταξύ 700 και 400 π.Χ.

Σύμφωνα με το BBC, oι επιστήμονες το ονόμασαν τον «ένοικο» του τάφου K’utz Chman, το οποίο στην γλώσσα των Μάγια σημαίνει Παππούς-γύπας, λόγω ενός ανθρωπόμορφου αγαλματιδίου με κεφάλι γύπα που βρέθηκε στον χώρο του τάφου.

Ο γύπας συμβόλιζε την δύναμη και την οικονομική ευμάρεια και αφορούσε κυρίως σεβάσμιους ηλικιωμένους. Από αυτό, οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο K’utz Chman κατείχε ανώτατη θέση στην κοινωνική ιεραρχία.

«Ήταν σίγουρα ένας μεγάλος αρχηγός “, δήλωσε ό αρχαιολόγος της κυβέρνσης που επίβλεπε τις ανασκαφές, Μιγκέλ Ορέγκο. .” Αυτός γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ των Ολμέκων και άλλων πολιτισμών των Μάγια στην κεντρική Αμερική. ”

Στον τάφο δεν βρέθηκαν διατηρημένα ανθρώπινα λείψανα, αλλά ανακαλύφτηκαν κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους, η θέση των οποίων δείχνει ότι ήταν ραμμένα στα ρούχα του θαμμένου. Στην κρύπτη βρέθηκαν επίσης έξι γυναικεία αγαλματάκια, λαξευμένα από πέτρα.

xorisoria.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *