Στο Σύνταγμα

Το βράδυ της Παρασκευής, επιστρέφοντας από το ίδρυμα, περάσαμε από το Σύνταγμα για να αφήσουμε μια φίλη στο μετρό. Μπροστά από τη Βουλή, άρχισα να κάνω «ε ε ε, ο ο ο», οπότε η Π. είπε με ειλικρινή απορία «έγινε ποτέ αυτό;». Αυτό σκεφτόμουν κι εγώ χτες στο …..
Σύνταγμα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε από τη Βουλή και μίλησε στους διαδηλωτές για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Μάλλον, δεν θα είμαι ο μόνος που έχει αντιληφθεί πως οι πολίτες δεν διαδηλώνουν πια μαζικά στους δρόμους.

Μετά τις εκλογές του 2012, από τις οποίες προέκυψε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στους δρόμους βρίσκονται αυτοί που θίγονται κάθε φορά από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Ξεχωριστά.

Για τη μη συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις, άλλοι πιστεύουν πως φταίνε τα κόμματα, άλλοι οι πολίτες, άλλοι η απογοήτευση, και άλλοι όλα αυτά μαζί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε –ή δεν ήθελε- να πείσει αυτούς που τον ψήφισαν να κατέβουν μαζικά στον δρόμο, ενώ κατηγορείται συστηματικά από τα καθεστωτικά ΜΜΕ πως είναι πολύ αριστερός, αν και ένα μέρος των πολιτών τον βρίσκει απόλυτα συστημικό και ακίνδυνο.

Η αλήθεια είναι πως οι πολίτες έφαγαν πολύ ξύλο και πολλά χημικά στους δρόμους το 2010, το 2011 και το 2012, χωρίς να πετύχουν κάτι το ιδιαίτερο.

Όταν δεν πετυχαίνεις έστω μια μικρή νίκη, είναι λογικό να απογοητεύεσαι.

Ακολούθησαν οι εκλογές του 2012, συνέχισαν να έχουν την εξουσία τα κόμματα που οδήγησαν στην χρεοκοπία, οπότε οι πολίτες που διαδήλωναν πήγαν στα σπίτια τους ή μετανάστευσαν.

Χτες στο Σύνταγμα, σκεφτόμουν πως οι πολίτες περιμένουν τις ευρωεκλογές, για να δώσουν μια μεγαλοπρεπή σφαλιάρα στα δυο κόμματα που είναι στην κυβέρνηση.

Βέβαια, είναι ολοφάνερο πως έχουμε επιστρέψει σε έναν νέο δικομματισμό. Πιο αδύναμος από πριν –για την ώρα τουλάχιστον-, αλλά δικομματισμός.

Δεν ήταν αυτό που ζητούσαν οι πολίτες στους δρόμους της Αθήνας το 2011.

Αλλά αποδείχτηκαν μειοψηφία.

Την πραγματική εικόνα της κοινωνίας -που για την ώρα σωπαίνει- θα την δούμε στις εκλογές.

Αν, βέβαια, δεχτούμε πως οι εκλογές είναι αδιάβλητες, καθαρές και τίμιες.

Αλλά όλα είναι καθαρά και τίμια στην Ελλάδα, οπότε γιατί να μην είναι οι εκλογές;

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν χτες στο Σύνταγμα, οπότε τον τράβηξα μια φωτογραφία και σκέφτηκα να σας θυμίσω την απόφαση που πήρα μια ημέρα που βγήκαν τρεις «δημοσκοπήσεις» που τον έδιναν τέταρτο και πέμπτο: «Εγώ θα ψηφίσω τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη».

http://pitsirikos.net/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *