Προσοχή στην τενοντίτιδα του αχίλλειου

Αν κατά την διάρκεια της άσκησης ή μετά από αυτήν νιώθετε κάποια ενόχληση στον αχίλλειο τένοντα, μην το παραβλέψετε…
Η τενοντίτιδα του αχίλλειου είναι μια πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί συχνά άτομα που ασκούνται συστηματικά και καταπονούν σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο τένοντα. Συνήθως εμφανίζεται σε αθλητές μεγάλων αποστάσεων ή σπρίντερ αλλά και σε ανθρώπους που δεν έχουν ευλύγιστους, εξισορροπημένους και δυνατούς μύς.

Επιπλέον, άτομα που είναι υπέρβαρα, δεν γυμνάζονται με τον σωστό τρόπο και δεν φορούν τα κατάλληλα παπούτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα στον αχίλλειο, λόγω των αυξημένων φορτίων που δέχεται το συγκεκριμένο σημείο.

Από την στιγμή που θα γίνει η διάγνωση, η διαδικασία της αποκατάστασης απαιτεί χρόνο. Χρειάζεται υπομονή, κυρίως από τους αθλητές που αναγκάζονται να διακόψουν για κάποιο χρονικό διάστημα τις προπονήσεις τους, επιμονή και πιστή εκτέλεση των οδηγιών που δίνει ο γιατρός.

Η ξεκούραση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η θεραπεία. Ανάλογα με την σοβαρότητα της περίπτωσης ακολουθείται και η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής.

Η τοποθέτηση του ποδιού σε ορθή γωνία διατηρεί τον τένοντα σε μια ελαφριά διάταση, η οποία βοηθά τον αχίλλειο να αναρρώσει. Συνήθως, συστήνεται και η τοποθέτηση ειδικών πάτων στα παπούτσια έτσι ώστε να ανυψώνεται το πόδι και να απομακρύνει την επιβάρυνση του τένοντα.

Μόλις η θεραπεία τελειώσει και οι πόνοι εξαλειφθούν, μην ξεθαρρέψετε απότομα. Η επανένταξη σας στις αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να είναι προοδευτική και ιδιαίτερα προσεκτική, για την αποφυγή υποτροπής.

Θυμηθείτε ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ σας και μην βιαστείτε να εκτελέσετε ασκήσεις που δεν είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε. Μην ξεχνάτε ότι η αποχή από την προπόνηση αποδυνάμωσε το μυικό σας σύστημα και ότι θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να το επαναφέρετε.

care.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *