Σαντορίνη, Κρήτη, Πάρος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κως, Ρόδος, Χαλκιδική ζουν το νέο τουριστικό θαύμα

Είναι οι τυχερές περιοχές που φέτος πέτυχαν πληρότητες 100%


Την ώρα που οι δημοφιλείς προορισμοί βουλιάζουν από τουρίστες, η υπόλοιπη Ελλάδα «στενάζει» και τους ψάχνει με το κιάλι.
Σαντορίνη, Κρήτη, Πάρος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κως, Ρόδος, Χαλκιδική ζουν το νέο τουριστικό θαύμα. Είναι οι τυχερές περιοχές που φέτος πέτυχαν πληρότητες 100%…
Αντίθετη ακριβώς είναι η εικόνα για το μεγαλύτερο κομμάτι της στεριανής Ελλάδας. Οι αλλοδαποί τουρίστες είναι λιγοστοί και οι Ελληνες άφαντοι. Και η μόνη ελπίδα για ανάκαμψη μέσα στον Αύγουστο φαίνεται να είναι τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού που ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου.

Οι αφίξεις στους δημοφιλείς προορισμούς εμφανίζουν σταθερά διψήφιο ποσοστό ανόδου, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο για 17 εκατομμύρια επισκέπτες και τουριστικά έσοδα ύψους 11 δισ. ευρώ. Και οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού επιδιώκουν να κλείσουν άμεσα τα συμβόλαια για το 2014 ζητώντας μάλιστα περισσότερα δωμάτια.

Δύο ταχυτήτων
Ο τουρισμός κινείται σήμερα με δύο ταχύτητες. Οι ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στους προορισμούς πρώτης γραμμής πατάνε «γκάζι», ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες, οι οποίες δουλεύουν κυρίως με Ελληνες, βρίσκονται στο «νεκρό». Φέτος οι Ελληνες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές και ως εκ τούτου δεχόμαστε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα», μας είπε χαρακτηριστικά ο Β’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Αντώνης Ζύμαρης.

Τα ξενοδοχεία σε Στερεά Ελλάδα, Ηπειρο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν μείζον πρόβλημα. Και σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τσακίρη πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πολλά από αυτά βρίσκονται υπό την απειλή του λουκέτου.

Σήμερα το 50% των ξενοδοχείων σε μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, έχουν «πουλήσει» τα δωμάτια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ξένους tour operators, ενώ δεν έχουν καμιά προσδοκία για έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν ξενοδόχοι, ακόμα και επιχειρήσεις με μηδενικό δανεισμό δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια εγγυητική επιταγή 50.000 ευρώ για να πάρουν μέρος σε έναν διαγωνισμό. Ενα άλλο πρόβλημα είναι οι μειωμένες εισπράξεις ακόμα και σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

«Συνολικά οι διανυκτερεύσεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά ο τζίρος έχει μικρότερη αύξηση, λόγω κυρίως του early booking, καθώς οι περισσότερες κρατήσεις έγιναν από τον χειμώνα, με εκπτώσεις 20 – 25%», είπε στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, αποφεύγοντας να κάνει εκτίμηση για το ποσοστό αύξησης με το οποίο θα κλείσει η χρονιά.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει και τη φετινή τουριστική σεζόν ως «χρονιά επιβίωσης» για τον τουρισμό του νομού, κυρίως χάρη στον μαζικό τουρισμό, ο οποίος γίνεται σε πολύ πιεσμένες τιμές και σε μια σεζόν 120 ημερών.

Κεφαλονιά – Ιθάκη
Κλείνουν συμβόλαια για… το 2014

Oι αφίξεις ξένων τουριστών τον Ιούνιο σημείωσαν αύξηση 18%, ενώ ακόμα υψηλότερες θα είναι όπως όλα δείχνουν οι επιδόσεις του Ιουλίου. Βρετανία, Σκανδιναβία, Ρωσία, Ολλανδία, Αυστρία και Ιταλία είναι οι καλύτερες αγορές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι tour operators επιδιώκουν να κλείσουν άμεσα τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά αναζητώντας περισσότερα δωμάτια.

Ζάκυνθος
Η απόβαση των Ρώσων

Το πρώτο εξάμηνο οι αφίξεις των τουριστών εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 20%, ενώ για τον Ιούνιο η άνοδος ήταν 13%. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των τουριστών πρωτοστατούν οι Ρώσοι (άνοδος 156% σε σχέση με τον Ιούνιο 2012).

Κρήτη
Το Ρέθυμνο κάνει τη μεγάλη διαφορά

Με το Ρέθυμνο να κάνει την έκπληξη φέτος τα ποσοστά αφίξεων είναι αυξημένα κατά 20%. Βρετανοί, Γερμανοί και Ρώσοι αποτελούν τη μεγαλύτερη πελατεία για το νησί, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα οι Σκανδιναβοί που «ψηφίζουν» τα τελευταία χρόνια Χανιά. Το α’ εξάμηνο οι αφίξεις στο Ηράκλειο ήταν 128.225 και στα Χανιά 55.680 περισσότερες από πέρυσι.

Σαντορίνη
Στο κλαμπ και οι Κινέζοι

Ρεκόρ σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις στη Σαντορίνη τον Ιούνιο, καθώς ήταν αυξημένες κατά 30,6%, ενώ και στο εξάμηνο 2013 η Σαντορίνη αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια», ανάμεσα σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς, με αύξηση στις αφίξεις κατά 27,5%, ενώ έντονη ήταν η παρουσία των Κινέζων από τα τέλη Ιουλίου.

Επίσης, η Σαντορίνη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 20 δημοφιλέστερων προορισμών της Μεσογείου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr.

Μύκονος
Καραβάνια από Τουρκία

Η Μύκονος φέτος βουλιάζει από Τούρκους τουρίστες, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού γραφείου της γειτονικής χώρα, η αύξηση στις αφίξεις στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 50% σε σχέση με το 2012. Μάλιστα, οι αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας έχουν ήδη προσαρμοστεί στη μεγάλη ζήτηση που έχει δημιουργηθεί για το νησί. Πιο συγκεκριμένα η Atlasjet ξεκίνησε πτήσεις 6 φορές την εβδομάδα από την Κωνσταντινούπολη για Μύκονο, ενώ η Borajet πετά δύο φορές την εβδομάδα, πάλι από την Πόλη για το «νησί των ανέμων».

Πάρος
Κάθε μήνα και καλύτερα

Ο Ιούλιος φέρνει 15% περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 10% ήταν η άνοδος και τον Ιούνιο. Το νησί συνεχίζει να υποδέχεται διεθνείς αστέρες του κινηματογράφου (όπως τη Μόνικα Μπελούτσι), ωστόσο λίγοι είναι οι Ελληνες που έχουν προγραμματίσει να το επισκεφθούν φέτος.

Νάξος
Η εξαίρεση στον κανόνα

Οι πληρότητες αγγίζουν το 100% από τα μέσα Ιουλίου. Το νησί συνεχίζει να δουλεύει με πτήσεις τσάρτερ κυρίως από Ιταλία και Σκανδιναβικες χώρες, ενώ είναι ίσως από τους λίγους προορισμούς με έντονη την ελληνική παρουσία.

Κως – Ρόδος
Αύξηση 20%… από τον Βορρά

Οι αφίξεις σημειώνουν άνοδο 20% τον Ιούλιο, ακολουθώντας την καλή πορεία Ιουνίου και Μαΐου, κυρίως από τις Σκανδιναβικές χωρές, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία ενώ ελαφρά πτώση καταγράφουν οι αφίξεις από Ιταλία και Ισραήλ. Το α’ εξάμηνο οι αφίξεις στην Ρόδο ήταν 55.443 περισσότερες από πέρυσι.

Χαλκιδική
Επιστρέφουν οι παλιοί γνώριμοι

Ρώσοι και Βαλκάνιοι τουρίστες δίνουν δυναμική στον τουρισμό της Χαλκιδικής, η οποία παράλληλα αρχίζει να υποδέχεται ξανά τους παραδοσιακούς Κεντροευρωπαίους επισκέπτες της, ενώ συνεχίζει να αναζητά με τα… κιάλια τους Ελληνες παραθεριστές.

Οι αφίξεις Ρώσων είναι αυξημένες και φέτος σε ποσοστό άνω του 10%, οι Βαλκάνιοι γείτονες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις μισές από τις διανυκτερεύσεις σε Κασσάνδρα και Σιθωνία, ενώ αρχίζει να ανακάμπτει η γερμανική αγορά. Οι Γερμανοί τουρίστες, που μειώθηκαν κατά 30% περίπου τα τελευταία τρία χρόνια, είναι φέτος κατά 5% περισσότεροι από το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, αυτή την περίοδο τα μεγάλα ξενοδοχεία (άνω των 80 δωματίων) έχουν μέση πληρότητα 85%, έναντι πληρότητας 75% αυτών με δυναμικότητα κάτω των 80 δωματίων.

Πιερία
Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν

Οι ιδιαίτερα αυξημένες προκρατήσεις του χειμώνα και της άνοιξης δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες οι οποίες όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί και οι τουριστικοί φορείς ελπίζουν πλέον στον επισκέπτη της τελευταίας στιγμής.

«Οι μεγαλύτερες πληρότητες καταγράφονται στις μεγάλες all inclusive μονάδες, οι οποίες ωστόσο είναι ελάχιστες στον νομό. Οι μικρές οικογενειακές μονάδες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα, έχουν πληρότητες της τάξης του 60% κατά μέσο όρο», εξηγεί η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λεϊνά. Ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών είναι αυξημένος κατά 5%, των Ρώσων κατά 7%, ενώ ελαφρά αυξημένες είναι οι αφίξεις από Σερβία και Πολωνία.

Πήλιο
Η μεγάλη απογοήτευση

Πρωτόγνωρη κρίση γνωρίζει η τουριστική κίνηση στο Πήλιο, που παραδοσιακά δεχόταν Ελληνες. Για όλο τον Ιούλιο η πληρότητα είναι γύρω στο 50%, ενώ μικρή ανάκαμψη αναμένεται για τον Αύγουστο. Το 70% της τουριστικής κίνησης είναι από Ελληνες και μόλις το 30% από ξένους, κυρίως Γερμανούς, Αυστριακούς, Αγγλους, Βέλγους και Ολλανδούς.

Θάσος
Ο Αύγουστος υπόσχεται πολλά

Με αύξηση σε ποσοστό περίπου 10% θα «κλείσει» η φετινή τουριστική σεζόν για τη Θάσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων του νησιού.

«Είναι σαφώς μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι. Ξεκίνησε καλά, έκανε μια κοιλιά τον Ιούλιο, και φαίνεται να ανακάμπτει και πάλι τον Αύγουστο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος βλέπει τη μέση πληρότητα στα 195 ξενοδοχεία του νησιού να κυμαίνεται σε ποσοστά από 80% έως 85%. Στους παραδοσιακούς «πελάτες» της Θάσου -Βρετανούς, Γερμανούς και Βαλκάνιους- προστίθενται δυναμικά και οι Ρώσοι, οι οποίοι πρωτοεμφανίστηκαν το 2012 και φέτος έχουν υπερδιπλασιάσει την παρουσία τους. Οι ξενοδόχοι έριξαν τις τιμές κατά 30% τα χρόνια της κρίσης και ευελπιστούν πως θα γίνει το ίδιο και στην εστίαση, μετά την ανακοίνωση της μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο.

Σκιάθος
Καλό ξεκίνημα από τον Μάιο

Με αύξηση γύρω στο 7% συγκριτικά με πέρυσι θα κλείσει η φετινή τουριστική περίοδος για τη Σκιάθο, η οποία άρχισε από νωρίς να δέχεται επώνυμους του εγχώριου και του διεθνούς jet set και αυτό αποτελεί μια πρόσθετη διαφήμιση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιάννη Κουκουλάκη, «οι Ελληνες επέστρεψαν στη Σκιάθο και βοηθούν φέτος στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος». Επιπλέον το νησί δέχεται μεγάλο όγκο από Αγγλους, Ιταλούς, Γερμανούς, Σκανδιναβούς τουρίστες. Η αύξηση -αν και μικρή- φαίνεται και από τη μεγάλη κίνηση στο αεροδρόμιο, καθώς μόνο την Τρίτη φτάνουν τουλάχιστον 20 πτήσεις τσάρτερ και κάθε Παρασκευή πάνω από 25. «Ξεκινήσαμε πολύ καλά από τον Μάιο και αισιοδοξούμε, σύμφωνα και με τις κρατήσεις, ότι θα κλείσει καλά η χρονιά», ανέφερε ο κ. Κουκουλάκης.

Σκόπελος
Λείπουν οι Ιταλοί

«Μια από τα ίδια με πέρυσι», λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο νησί. Οι ξένοι εμφανίζουν μικρή αύξηση όχι μεγαλύτερη του 5%, ενώ σημαντική είναι η πτώση του εγχώριου τουριστικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Γιάννη Γιολδάση, η πληρότητα για τον Ιούλιο είναι γύρω στο 60-70% και «ελπίζουμε να πάει πολύ καλύτερα τον Αύγουστο». Η οικονομική κρίση έπληξε και τη γειτονική Ιταλία, έτσι είναι περιορισμένη η κίνηση από εκεί, ενώ σταθερός είναι ο αριθμός Αγγλων, Αυστριακών και Γερμανών τουριστών.

Αλόννησος
Το «παλεύει» με προσφορές

Οι Ιταλοί -λόγω κρίσης- γύρισαν την πλάτη φέτος στην Αλόννησο, που γνωρίζει για πρώτη φορά μετά από χρόνια πτώση μέχρι και 10% από τους παραδοσιακούς πελάτες της. Αντίθετα αυξήθηκαν έως και 20% Αγγλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί, ενώ περιορισμένο είναι το ρεύμα των Ελλήνων τουριστών. «Οι τιμές σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα είναι πεσμένες συγκριτικά με πέρυσι, ενώ δεν λείπουν και οι προσφορές από τους επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού», τονίζει η Ζωή Βαφίνη μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ – ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ – ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ

Πηγή: ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *