Ξεπέρασε κάθε όριο το θράσος των ελεγκτών λεωφορείων!

Τη Δευτέρα 18/4/2011 πραγματοποιήθηκε η ανακοινωμένη εβδομαδιαία Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής. Εκείνη την ώρα συζητιόταν το κίνημα άρνησης πληρωμών ενάντια σε αυξήσεις των τιμών κάθε κοινωνικού αγαθού, μεταξύ αυτών και οι μετακινήσεις (ΜΜΜ). Για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και μήνες, η Α.Σ.Κ.Α.Π. πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε λεωφορεία και σταθμούς μετρό της περιοχής μας. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η οποία γινόταν στον…
δημόσιο χώρο της πλατείας Αγ.Ιωάννη, συνέβη το παρακάτω γεγονός, που είναι και η αιτία αυτής της ανακοίνωσης.

Λίγα μέτρα από το χώρο της συνέλευσης, κοντά στη στάση του λεωφορείου, έγινε αντιληπτό σε κάποιους από εμάς, ότι γίνεται επιβολή προστίμου σε 4 μαθητές και μαθήτριες από 2 ελεγκτές. Η αλληλεγγύη της συνέλευσης είναι δεδομένη, απέναντι σε όσες και όσους δεν έχουν να πληρώσουν ή επιλέγουν συνειδητά να αντισταθούν στο αυξημένο χαράτσι του εισιτηρίου. Αυτό που μέχρι τώρα όμως δεν είχαμε συναντήσει είναι η τακτική του εκβιασμού και της απειλής που πουλάνε οι ελεγκτές σε ανθρώπους που τυχαίνουν πιο ευάλωτοι στην εξουσία τους. Όταν άτομα της συνέλευσης πλησίασαν τους ελεγκτές για να διαμαρτυρηθούν και να υπερασπιστούν τους μαθητές που ήταν στα χέρια τους, ακολούθησαν διαπληκτισμοί με αυτούς, η μία εκ των οποίων, υποστήριζε με πάθος το ρόλο της και απειλούσε τους πάντες.

Αρχικά στην μία από τις 2 κοπέλες είχε κρατηθεί παράνομα η αστυνομική της ταυτότητα. Η ένταση κορυφώθηκε όμως, όταν η άλλη κοπέλα μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη ελεγκτής είχε απαιτήσει και είχε τσεπώσει από την παρέα που δεν είχε χρήματα για ολόκληρο το πρόστιμο, το ποσό των 20 ευρώ ώστε να τους τη χαρίσει… Η ελεγκτής εν μέσω παράκρουσης κάλεσε την αστυνομία φωνάζοντας ότι δέχεται σωματική επίθεση(!) από 30 άτομα εκστομίζοντας ένα σωρό άλλες μυθοπλασίες. Επίσης για να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα φώναζε δήθεν να της επιστραφεί το μπλοκάκι (για να μη χάσει την προμήθεια από τα πρόστιμα), που κάποιοι υποτίθεται της είχαν κάψει(!), και που ως δια μαγείας μόλις κατέφθασε η αστυνομία βρέθηκε στην τσάντα της! Από τις φωνές και τους διαπληκτισμούς περίοικοι και περαστικοί συγκεντρώθηκαν στο σημείο και φώναζαν στους ελεγκτές να τα μαζεύουν και να φύγουν ως ανεπιθύμητοι.

Πέρα από λογική, η ελεγκτής επικαλώντας το ‘λειτούργημά’ της, ζήτησε από τους αστυνομικούς ( 2 περιπολικά και 2 μηχανές ΔΙΑΣ) να πάρουν τα στοιχεία όλων των ατόμων που βρίσκονταν εκεί, για να τους ασκηθεί μήνυση. Από τον συγκεντρωμένο κόσμο (40 και πλέον άτομα) δηλώθηκε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, όπως και συνέβη. Τονίσαμε πως πρόκειται για μια αυθόρμητη πολιτική παρέμβαση αλληλεγγύης απέναντι στους εκβιασμούς και την καταστολή των ελεγκτών-κεφαλοκυνηγών, και ότι αν θέλουν να πάρουν κάποιον στο τμήμα αυτή θα είναι η ελεγκτής που έχει διαπράξει παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και απόπειρα παθητικής δωροδοκίας. Στην πραγματικότητα αποδείχτηκε ότι, πέρα από τον κατασταλτικό τους ρόλο, τώρα παίζουν και ρόλο χωροφύλακα «που κάνει τα στραβά μάτια» αντί κάποιου ποσού.

Τελικά οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής οι 2 ελεγκτές, μετά από απόφασή της κοπέλας που είχε δεχτεί τον έλεγχο ώστε να καταγραφεί το περιστατικό. Εκεί επιβεβαιώθηκαν και τα ψέματα αλλά και η μίζα της κρατικής λειτουργού. Στο αστυνομικό τμήμα συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα 30 περίπου άτομα δηλώνοντας την έμπρακτη συμπαράστασή τους, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η παρέα των παιδιών δεν θα υποστεί καμία επίπτωση για το περιστατικό και πως θα αποχωρήσει μετά την καταγραφή του γεγονότος, μαζί με τον συγκεντρωμένο κόσμο, όπως και τελικά έγινε. Εξυπακούεται ότι δεν τέθηκε κανένα θέμα επιβολής προστίμου στους μαθητές και φυσικά τους επιστράφηκαν τα 20 ευρώ που τους είχε αποσπάσει η ελεγκτής.

Οι ελεγκτές μπορεί να γλύτωσαν το αυτόφωρο αλλά δεν ήταν και αυτός ο σκοπός της κινητοποίησης μας. Στόχος ήταν να δωθεί μια άμεση απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία που ασκούν καθημερινά μέσα στα ΜΜΜ , να καταδειχθεί ο εισπρακτορικός ρόλος τους στη δεδομένη κοινωνική και οικονομική συγκυρία και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των επιβατών.
Τα ολοένα και ενισχυόμενα σώματα ασφαλείας που το κράτος επιβάλλει στα λεωφορεία για να κυνηγούν «λαθρεπιβάτες» εργάτες, άνεργους, μετανάστες, νεολαίους και να παίρνουν τις μίζες τους θα συναντούν την έμπρακτη αντίσταση όσων επιλέγουν να αγωνίζονται, μέχρι οι μετακινήσεις να γίνουν ελεύθερες και να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας όπως και κάθε άλλη καθημερινή ανάγκη της ζωής μας.

Ελεγκτές – εκβιαστές έξω από τις γειτονιές

http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

16 Comments

 1. Ανώνυμος

  Εγώ, ακόμα έχω τη δυνατότητα να αγοράζω το εισιτήριό μου και το κάνω ενσυνείδητα επειδή έτσι πρέπει.
  Αλλά δεν υάρχει περίπτωση να το δώσω για έλεγχο σε κανένα πούστη και σε καμιά πουτάνα.
  Μην τολμήσει να με πλησιάσει ελεγκτής…τον έχω σκίσει!!!

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 800 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑ ΤΟΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΚΡΑΤΟΥΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΝΙΚΟ ΠΟ ΛΕΣ ΓΙΑ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΛΟΠΑΣΟΚΟΣ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΠΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ(ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ)ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΛΟΧΩΡΑ!!!ΑΙΝΤΕ ΞΥΠΝΑ!!!!!!Α.Π

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Αδίστακτοι,και μένα με εκβίαζαν και μάλιστα οδηγός ελεγκτής!Πρασινοφρουροί παντού,ζόμπι και σκιές θανάτου γύρω μας κατέκλεισαν!

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΛΩΤΑΡΕΤΕ ΜΩΡΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ΔΙΑΛΕ ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΝΤΡΟΛΑΡΟΥΝΕ ΚΙΟΛΑΣ .

  Reply
 5. ΝΙΚΟΣ

  ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ? ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ.

  Reply
 6. Ανώνυμος

  ΛΗΓΟΥΡΙΑ ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΟΠΕΙΝΑΛΕΣ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

  ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΑΣ,ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΒΛΕΠΕΤΕ..ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΠΙΚΟΙ…

  Reply
 7. Ανώνυμος

  Ποιο είναι το όνομα αυτηνής της εκβιάστριας – ψευτο-ελέγκτριας;
  Που ήθελε να εκβιάσει την κοπέλα;

  Reply
 8. Ανώνυμος

  Οι ελεγκτές εκβιάζουν τους πολίτες για να πάρουν την προμήθειά τους. Ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που δεν προβάλλουν εύκολα αντίσταση.
  Να ζητάτε πρώτα από όλα τα στοιχεία και τη δική τους ταυτότητα, για να ξέρουμε ποιοί ακριβώς είναι και που μένουν.
  Είναι υποχρεωμένοι να τα δείχνουν σε κάθε πολίτη που θα θα τα ζητήσει ΠΡΙΝ ελεγχθεί.

  Reply
 9. Ανώνυμος

  Που θα ξεσπάσει η δίκαιη οργή του κοσμάκη;
  Μήπως και στους ελεγκτές;
  Κάνουν έλεγχο εάν ο φτωχός που μετακινείται με λεωφορείο έχει πληρώσει 1.20 ευρώ;
  Γιατί δεν πάνε να ελέγξουν τους κλέφτες εκατομμυρίων;
  Ας φέρουν πίσω τα κλεμμένα και μετά βλέπουμε με τους ελεγκτές.
  Οι ελεγκτές στο σπίτι του Τσουκάτου, του Τσοχατζόπουλου, του Ρέππα, του Πάγκαλου, του Σημίτη, του Παυλίδη, του Σουφλιά και των άλλων κλεφτών.

  Reply
 10. Ανώνυμος

  Τις λαθρολερες δεν τις πειραζουν ειναι προστατευομενο ειδος οπως η Καρετα Καρετα τους δινουν και μπονους.

  Reply
 11. Ανώνυμος

  ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ; ΚΑΙ ΣΕ ΚΕΙΝΟΥΣ "ΚΡΑΤΑΝΕ" ΤΗΝ "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ; ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ ΤΕΛΙΚΑ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *