Ντροπή: Γιατί δεν είμαι τόσο κοινωνικός όσο οι άλλοι;

Η ντροπή είναι συνηθέστερα συνυφασμένη με τα μικρά παιδιά. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να θεωρούμε φυσιολογικό τα παιδιά όσο είναι μικρά να είναι ντροπαλά και μετά καθώς…

μεγαλώνουν να αποβάλουν αυτήν την ντροπαλότητα. Το 1998 ο Jerome Kagan ερευνητής από το Χάρβαρντ ισχυρίστηκε ότι η ντροπή έχει μια βιολογική βάση.

Σύμφωνα με το Κagan, τα παιδιά που είναι ντροπαλά έχουν αδέλφια και συνηθίζουν να «κρύβονται» πίσω από τα αδέλφια τους. Αντιθέτως, τα μοναχοπαίδια είναι εξωστρεφή και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικότητας.

Από την έρευνα που έγινε, κάποιοι σχολίασαν “ Oι άνθρωποι γεννιούνται ντροπαλοί ή εξωστρεφείς. Έχω ένα παιδί το οποίο είναι αρκετά εξωστρεφές και έχει έμφυτα αρκετά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Κατά τη γνώμη μου, μερικοί άνθρωποι είτε το έχουν είτε δεν το έχουν»

Η ερευνήτρια Judith Blake βρήκε ότι « μπορεί όντως τα μοναχοπαίδια να είναι πιο κοινωνικά και να έχουν πιο πολλούς φίλους από ότι τα παιδιά που προέρχονται από μεγάλες οικογένειες» Βάση αυτών των στοιχείων είναι ευκολο να πούμε ότι τα μοναχοπαίδια είναι κοινωνικά βάση των στερεοτύπων που επικρατούν. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που πιστεύουν ότι η ντροπαλότητα είναι μια ψυχική διαταραχή; Και αν όντως είναι, τότε τι σημαίνει αυτό;

H ντροπή σαν ψυχολογική διαταταχή

O καθηγητής της ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανέλυσε τις ρίζες της ντροπαλότητας και κατά πόσο αυτές μπορεί να καταταχτούνε σαν ψυχολογικές διαταραχές και ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες. Σύμφωνα με την έρευνα του το 5% του πληθυσμού έχει κοινωνικό άγχος και μάλιστα σε βαθμό που τους εμποδίζει να λειτουργήσουν κανονικά μέσα στη καθημερινότητά τους.

Όταν δεν κοινωνικοποιούμαστε αρκετά με άλλους ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών μας τότε η ντροπαλότητα μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Άρθρο από το ΒΒC συγκεκριμένα αναφέρει ότι « η αιφνίδια ντροπή» είναι μια μοντέρνα σύγχρονη διαταραχή και δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα καθώς περνά απαρατήρητη αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες .

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *