Αγρότες αποδοκίμασαν τον Τσαυτάρη στον Ορχομενό

Επίσκεψη στον Ορχομενό Βοιωτίας πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μόσχο Κορασίδη.

Ο κ. Ταυτάρης επισκέφθηκε το 1ο Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο Ορχομενού, όπου έγινε δωρεάν διανομή φρούτων σε μαθητές, στο πλαίσιο του …
κοινωνικού προγράμματος που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ για την “κατανάλωση των φρούτων στα σχολεία – Πρόγραμμα 2013” ενώ ο κ. Κορασίδης επισκέφθηκε το 2 Δημοτικό.

“Το πρόγραμμα αυτό έχει ως τίτλο “τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα”, είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτή η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα στη χώρα μας γίνεται σε όλη την Ευρώπη και στόχος είναι να κρατήσουμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων στην κορυφή της υγιεινής διατροφής όπως πραγματικά πρέπει να είναι”, σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Τσαυτάρης.

Και πρόσθεσε: “Ο στόχος δεν είναι η επισιτιστική βοήθεια για αυτό και δεν δίνεται μόνο σε χώρους που έχουν οικονομικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή γίνεται σε όλες της χώρες της Ευρώπης. Για μας έχει βέβαια διττή σημασία, πέραν της υγιεινής διατροφής των παιδιών που θέλουμε να ενισχύσουμε όλα αυτά τα φρούτα που μοιράζονται σε όλη την Ευρώπη σε μεγάλο ποσοστό είναι ελληνικά γιατί η χώρα μας εξάγει μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών”.

Παράλληλα απαντώντας σε καταγγελίες ότι διανέμονται και φρούτα εισαγωγής ξεκαθάρισε ότι “όλα είναι ελληνικά”.

Επίσης έκανε γνωστό ότι αύριο αρχίζει και η διανομή γαλακτοκομικών προϊόντων.

“Είναι η δεύτερη δράση και αυτή θα φτάσει μόνο στην Ελλάδα σε ύψος 2,5 εκ ευρώ. Ενώ θα αρχίσει ξανά το μεγάλο πρόγραμμα με διανομή τροφίμων σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες που έχει βέβαια στόχο και επισιτιστικό”, είπε μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί επίσης οτι ενώ σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως έναν από τους στόχους της διανομής ανέφερε και την διευκόλυνση όσων δεν έχουν λόγο κρίσης πρόσβαση σε φρούτα ο κ. Τσαυτάρης βλέποντας τις προθέσεις των αγανακτισμένων αγροτών επεχείρησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει στόχος επισιτιστικός.

Ωστόσο το Δ.Τ. με θέμα “Ξεκίνησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η δωρεάν διανομή φρούτων και φρουτοσαλάτας στα σχολεία” και ημερομηνία 13 Μαρτίου είναι αδιάψευστος μάρτυρας αφού αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο στόχος είναι διττός. Αφενός οι οικογένειες που έχουν ανάγκη στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φρούτα, αλλά και να εκπαιδευτούν οι μαθητές στο να επιλέγουν φρούτα και προϊόντα υγιεινής διατροφής”.

Εντύπωση προκάλεσαν και δύο σημεία των δηλώσεων του υπουργού και του γενικού γραμματέα.

Ο μεν κ. Τσαυτάρης αναφερόμενος στο πρόγραμμα και έχει και επισιτιστικό στόχο έκανε λόγο για “ελληνικές οικογένειες”, άραγε οι οικογένειες από άλλες χώρες που πεινάνε τι θα κάνουν; και ο κ. Κορασίδης σε δηλώσεις του είπε μεταξύ άλλων: “Τυχαία εδώ μπήκαμε σε ένα σχολείο που εφαρμόζει πρόγραμμα διατροφής των παιδιών…”.

Όμως και εδώ σχετικό Δ.Τ. στις 13 Μαρτίου αναφέρει: “Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, αύριο Πέμπτη 14 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Ορχομενό Βοιωτίας, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη. Συγκεκριμένα, θα επισκεφθούν το 1ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο στον Ορχομενό…”.

Πρόκληση και προσβολή λένε οι αγρότες

Έτσι λοιπόν τυχαία τον κ. Τσαυτάρη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περίμεναν στον Ορχομενό αγρότες που εξέλαβαν την επίσκεψή τους προκλιτική αλλά και προσβλητική

Αν και για την επίσκεψη δεν γνώριζε ούτε ο δήμαρχος Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης αγρότες της περιοχής μόλις έμαθαν για την επίσκεψη συγκεντρώθηκαν στα σχολεία και τους τα “έψαλαν” εκλαμβάνοντας την ενέργεια ως προσβολή αλλά και πρόκληση.

Όπως είπαν δεν είναι δυνατόν λίγες ημέρες μετά τα μπλόκα ο υπουργός να επισκέπτεται μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή και να μοιράζει αγροτικά προϊόντα υποστηρίζοντας μάλιστα οτι κάποια από αυτά είναι εισαγωγής.

“Είναι στη λογική των συσσιτίων της Φρειδερίκης, έρχονται μας φτύνουν στα μούτρα, μας προσβάλουν στον τόπο μας σε ένα τόπο που πριν 10 μέρες ήταν στο δρόμο χωρίς τελικά να ικανοποιηθεί ούτε ένα από τα αιτήματα που τέθηκαν και τώρα μοιράζουν φρούτα που η προέλευσή τους μπορεί και να μην είναι ελληνική στα παιδιά μας. Στα παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούν να επιβιώνουν από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Μας προσβάλουν και μας προκαλούν, το θράσος τους δεν έχει όρια. Αυτά δεν γίνονταν ούτε στην χούντα. Το επόμενο βήμα είναι να μας φέρουν και αντίσκηνα γιατί ότι έχουμε θα μας τα πάρουν όλα και τα χωράφια μας και τα σπίτια μας”, τόνισε ο Βασίλης Τσαγαλάς

“Στις 5 του μήνα είχαμε την κηδεία στην πλατεία Βάθης στο αγροτικό συλλαλητήριο και τώρα ήρθε ο κ. Υπουργός στο σπίτι του νεκρού για τα εννιάμερα. Πρέπει να προταθεί ο κ. Υπουργός για όσκαρ. Μας πάει σε άλλες εποχές όταν ο κόσμος ήταν στο γύψο και εκείνοι χαζογέλαγαν, χόρευαν και μοίραζαν φρούτα στα σχολεία. Πρέπει να ντρέπονται”, σχολίασε ο Γιάννης Βάγγος.
Τέλος ο κ. Τσαυτάρης απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν για μια ακόμα φορά οι αγρότες απάντησε πως “οτι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε” και έφυγε.

Πηγή: viotianet

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *