Τελευταία Νέα

Ανησυχούν οι πρώην Α/ΓΕΝ για την εθνική ασφάλεια

Επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απέστειλαν επτά πρώην αρχηγοί του ΓΕΝ, στην οποία εκδηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για την αμυντική ισχύ της χώρας, μετά τις γενναίες μειώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις αμυντικές δαπάνες της χώρας.
Οι απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί του ναυτικού ψέγουν παράγοντες και πολιτικούς για το…..
γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνονται την εθνική ασφάλεια και το έργο των ενόπλων δυνάμεων, έχοντας σαν σαφή στόχο στελέχη της κυβέρνησης που προσανατολίζονται σε περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.

Ακολουθεί η επιστολή των πρώην Α/ΓΕΝ:

Προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

Κύριον Γεώργιο Παπανδρέου

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Αφορμή λαμβάνοντες από την παρούσα δύσκολη από κάθε άποψη συγκυρία για την Πατρίδα μας, επιθυμούμε με την παρούσα ανοικτή επιστολή μας να σας υποβάλλουμε ορισμένες σκέψεις, που μας απασχολούν σχετικά με την Άμυνα της χώρας.

Εν πρώτοις έχουμε πλήρη συναίσθηση του ότι συνεπεία κακής διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων επί σειράν ετών, αντιμετωπίζουμε σήμερον πολλαπλά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με προεξάρχον εκείνο της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Αντιλαμβανόμεθα επίσης ότι εδώ που φτάσαμε επιβάλλονται, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, οικονομίες και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Τα προβλήματα αυτά θέλουμε να ελπίζουμε ότι αφού, έστω και αργά, τα συνειδητοποιήσαμε, θα μπορέσουμε με τα κατάλληλα μέτρα από την ηγεσία του τόπου και τις ανάλογες θυσίες, στις οποίες δυστυχώς εκ των πραγμάτων υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, να τα ξεπεράσουμε και σε κάποιο χρόνο η ζωή να επονεύρει την ηρεμία της.

Όμως, κύριε Πρόεδρε, παράλληλα με την κατάσταση αυτή, η οποία εξ αντικειμένου αποτελεί εθνική αδυναμία, αντιμετωπίζουμε και χρόνιες σοβαρές εξωτερικές απειλές σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε τελική ανάλυση με αυτήν ταύτη την εθνική ακεραιότητα της πατρίδος μας.

Η αντιμετώπιση των απειλών αυτών, κατά τον κοινόν νουν, αυτονόητα επιβάλλει την διατήρηση καταλλήλου Αμυντικής Ισχύος, ως βασικού υποβάθρου στήριξης των απαιτουμένων λεπτών χειρισμών της εξωτερικής μας πολιτικής επί των ζητημάτων αυτών, της απαραίτητης για τους χειρισμούς μας αξιόπιστης αποτροπής και τέλος, εάν παραστεί ανάγκη, της αποτελεσματικής άμυνας. Eπ’ αυτού μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι παράγοντες της κοινωνίας μας, ακόμη και πολιτικοί, μέσα στο βαρύ κλίμα της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας, ο καθείς με τον δικό του τρόπο και για τους δικούς του λόγους, λειτουργούν κατά τρόπο απαξιωτικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι παράγοντες αυτοί κυρίως δημαγωγούν σχετικά με τις απαιτούμενες δαπάνες για τις επιχειρησιακές ανάγκες και την ανάπτυξη των Ε.Δ. και παράλληλα αμφισβητούν το παραγωγικό έργο των Ε.Δ., το οποίο επιπολαίως αξιολογούν με μόνο κριτήριο το οικονομικό στοιχείο, παραβλέποντες εκείνα της ασφαλείας, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδος μας, η εξασφάλιση των οποίων αποτελεί για τους γνωρίζοντες το κύριο παραγωγικό έργο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες το επιτελούν με αυτοθυσία.

Υποσκάπτουν έτσι οι «κύριοι» αυτοί μεταξύ άλλων και το ηθικό του στρατεύματος, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μαχητικής του ικανότητος. Στο προκείμενο απαιτείται όλως ιδιαιτέρα προσοχή. Εάν αφήσουμε την οικονομικοκοινωνική κρίση, την δημαγωγία και τους επιπόλαιους να μας παρασύρουν στο να χαλαρώσουμε σε ότι αφορά την αμυντική μας ικανότητα και συνεπεία αυτού σε δεδομένη στιγμή υποστούμε απώλειες στα εθνικά μας θέματα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι απώλειες αυτές δεν αποκαθίστανται, όπως ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί με την οικονομία και την κοινωνική μας ευταξία.
Φρονούμε κατόπιν αυτών ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επιβάλλεται με κάθε θυσία να διατηρηθούν ακμαίες στο πρέπον επίπεδο ισχύος από κάθε άποψη.

Οι όποιες αποφάσεις περιστολής δαπανών περί την Άμυνα θα πρέπει να έχουν βασανισθεί με σύνεση και εις βάθος σχετικά με το τι αυτές συνεπάγονται. Προχειρότης περί το ζήτημα αυτό δεν συγχωρείται, δεδομένου του μεγέθους των συνεπεία αυτής αρνητικών επιπτώσεων για το μέλλον του Έθνους. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο ισχυρός πράττει κατά την ισχύ του και ο ανίσχυρος ότι του υπαγορεύει η αδυναμία του.

Ο ελληνικός λαός διαχρονικά, χωρίς να είναι πλούσιος, προσέφερε πάντα για την πατρίδα αγόγγυστα το υστέρημα του και χωρίς δισταγμούς ακόμη και τη ζωή του, όπου θεωρούσε ότι επιβάλλεται. Δεν νομίζουμε συνεπώς ότι στην παρούσα συγκυρία θα δυστροπήσει να προσφέρει οικονομικά αυτά που χρειάζονται για την Εθνική Άμυνα. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται και προσβλέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις του.

Κύριε Πρόεδρε.

Σεις γνωρίζετε, καλύτερον παντός άλλου, τα δεδομένα των εξωτερικών απειλών, που μας απασχολούν και ιδιαίτερα της απειλής εξ ανατολών, που αποτελεί την κυρία τοιαύτη και εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχει μακρύ χρόνο αβεβαιότητος και επικινδύνων ενδεχομένων. Εάν η απειλή αυτή αμφισβητήσει κάποια στιγμή, βάσει στοιχείων, το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η σύγκρουσης θα καταστεί αναπόφευκτος και τότε για το κόστος, που θα κληθούμε να πληρώσουμε, ούτε καν σκέψη δεν θα μπορεί να γίνεται για σύγκριση με ότι σήμερον μας κοστίζει το να διατηρήσουμε την αποτρεπτική Εθνική Άμυνα, που απαιτείται.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Λαγάρας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Στάγκας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΈΝ
Ναύαρχος ε.α. Ηρακλής Δρίκος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ιωαννίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Γούσης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Καραμαλίκης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ

http://spnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

13 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΡΟΜΠΕΣ!!!!!!!!!!

  ΤΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.

  ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΣΤ΄ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ.

  ΕΜΕΙΝΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
  ΣΑΣ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΣΤ΄ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΩ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΛΑΟ.

  ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΟΥΦΑΛΕΣ.
  ΣΚΥΒΑΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΤΕ ΚΩΛΟΤΡΟΥΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥΝΙΑ.
  ΑΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΙΠΟΝ.

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΠΟΛΗΜΕΝΟΙ ΑΣΤΡΟΦΟΡΤΩΜΕΝΟΙ.

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΟΡΚΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
  ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ.
  ΧΑΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΠΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΩΤΩΝ.

  Reply
 3. Ανώνυμος

  αφου με το μνημονιο ειναι αχρηστος ο στρατος πλεον ,υπαρχει μονο για τους τυπους.οταν πλακωσανε οι τουρκοι στην αθηνα που βρισκοταν?

  Reply
 4. ΦΥΣΗΞΕ ΒΑΡΔΑΡΗΣ

  ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΧΟΝΤΡΟΜΠΑΛΑΔΕΣ?ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΑΚΙ?ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΕΙ.ΤΩΡΑ ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΚΑΒΕΤΕ ΜΠΟΥΧΕΣΕΣ.

  Reply
 5. Ανώνυμος

  Ανίκανος (δεν μπορεί ούτε να διαβάσει καλά-καλά τους λόγους που του γράφουν),
  Ανεπάγγελτος (δεν δούλεψε ΠΟΤΕ του – κατευθείαν υφυπουργός και υπουργός στις κυβερνήσεις του μπαμπά του),
  Ηλίθιος (προσπάθησε να "βάλει" ξανά στη θέση της την αλυσίδα του ποδηλάτου του … εν κινήσει)
  Ψεύτης ("Λεφτά Υπάρχουν"),
  Εθνικός Προδότης (καταψήφηση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, υπέρ σχαδίου Ανάν …),
  Άθεος, Εθνομηδενιστής.
  Όταν τον διόρισε ο μπαμπάς του στο ΥΠ.ΕΞ. κουβαλούσε μαζί του στα ταξίδια στο εξωτερικό ολόκληρο στρατό απο υπαλλήλους οι οποίοι φρόντιζαν τα email του, τις επαφές του, τις "ανακοινώσεις" του προκειμένου να φταχτεί το "αρχηγικό προφίλ" του.
  Ακόμη και ο ανδρισμός του αμφισβητείται (μήπως δεν είχε για σύμβουλό του τον αρχι-πούστη Βαλλιανάτο όταν ο μπαμπάς του τον είχε διορίσει στο ΥΠ. Παιδείας ?)
  Άραγε πότε θα μας δείξει το πιστοποιητικό βάφτισής του ? Σε ποιά Εκκλησία καταχωρήθηκε ?
  Μήπως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ του όνομα είναι Jeffrey ?
  Όταν το τομάρι του θα παραμένει κρεμασμένο στο Σύνταγμα ένα "επίθετο" θα του απομείνει – με αυτό θα τον θυμούνται οι επόμενες γεννιές: ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Reply
 6. Ανώνυμος

  πολλες αμησυχιες απο επιφανεις
  καμια προταση για προσθαφαιρεση μετρων
  ασ μαθουν να ειναι πιο επικοδομητικοι οι καραβαναδες.

  Reply
 7. Ανώνυμος

  ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΠΑΡΙΑ.

  Reply
 8. Ανώνυμος

  ΟΤΑΝ Ο ΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΖΕ ΤΟΥΣ ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΑΜΕ , ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ?
  ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΗΠΩΣ…?

  Reply
 9. Ανώνυμος

  ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΑΖΟΜΑΡΑΣ?
  ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΡΑ ΗΡΕΜΗΣΑΝ?

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *