Ανακαλύφθηκαν οι πρώτες Ετρουσκικές Πυραμίδες

Οι πρώτες ποτέ γνωστές Ετρουσκικές πυραμίδες εντοπίστηκαν πρόσφατα κάτω από ένα κελάρι στην πόλη Orvieto της Ιταλίας από μία ομάδα Αμερικανών και Ιταλών αρχαιολόγων. Λαξευμένες σε μία κοιλάδα ηφαιστειακού πετρώματος όπου στέκεται και σήμερα η πόλη, οι υπόγειες αυτές κατασκευές ήταν καλυμμένες στο μεγαλύτερό τους μέρος και μόνο τα άνω επίπεδά τους ήταν ορατά.

Το επίπεδο αυτό είχε τροποποιηθεί και είχε χρησιμοποιηθεί σαν σύγχρονο κελάρι, αλλά αυτό που …
οδήγησε τους αρχαιολόγους σε περαιτέρω έρευνες ήταν μία σειρά από αρχαίες κλίμακες που είχαν λαξευτεί στους τοίχους. Πρόκειται καθαρά για ετρουσκικές κατασκευές, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι σε συνέντευξη που έδωσαν στο Discovery News.
Καθώς ξεκίνησαν οι ανασκαφές παρατηρήθηκε ότι οι τοίχοι ήταν λαξευμένοι με μία πυραμιδοειδή κλίση. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι μία σειρά από υπόγειες στοές, επίσης ετρουσκικής κατασκευής που διατρέχουν το σύγχρονο κελάρι από κάτω, γεγονός που κάνει τους αρχαιολόγους να υποψιάζονται την ύπαρξη και άλλων κτισμάτων πιο βαθιά που δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως. Μετά το επίπεδο που χρονολογείται στα μέσα του 20ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι έφθασαν στο μεσαιωνικό επίπεδο και αμέσως κάτω από αυτό βρήκαν ένα στρώμα που περιείχε μία σειρά από αντικείμενα, όπως ερυθρόμορφα αγγεία από την Αττική που χρονολογούνται στα μέσα 5ο αι. π.Κ.Ε., στον 6ο και 5ο αι. π.Κ.Ε. και Ετρουσκικά ενεπίγραφα αγγεία, αλλά και και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται και πριν ακόμα το 1000 π.Κ.Ε.
Ανασκάπτοντας αυτό το στρώμα οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν περίπου ένα γκρίζου χρώματος «μονωτικό» γέμισμα πάχους 1,5μ. περίπου που είχε τοποθετηθεί εκεί επίτηδες από μία οπή από την κορυφή της κατασκευής. Κάτω από αυτό το υλικό υπάρχει ένα άλλο στρώμα καφέ χρώματος που ανασκάπτουν τώρα οι αρχαιολόγοι και είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι λαξευμένες κλίμακες φαίνεται να συνεχίζουν κάτω από αυτό. Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν πόσο βαθιά πηγαίνουν.
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα στοιχεία στον αινιγματικό για εμάς ακόμα και σήμερα πολιτισμό των Ετρούσκων, ενός πολιτισμού που άνθισε στην περιοχή της κεντρικής Ιταλίας περίπου το 900π.Κ.Ε. και κυριάρχησε για περίπου πέντε αιώνες. Είναι γνωστοί για την ιδιαίτερή τους τέχνη, την επιδεξιότητά τους στην μεταλλοτεχνία και το εμπόριο, αλλά η παρακμή τους ξεκίνησε περίπου τον 5ο αι. π.Κ.Ε. καθώς οι Ρωμαίοι άρχισαν να αποκτούν δύναμη, μέχρι το σημείο που έγιναν κομμάτι τους.
Μεγάλο αίνιγμα αποτελεί επίσης και η γλώσσα τους που σχεδόν έχει εξαφανιστεί σήμερα αφού δεν έχει διασωθεί κάποιο ίχνος κειμένου από τον πολιτισμό τους. Στην πραγματικότητα ό,τι γνωρίζουμε για αυτούς προέρχεται από τα νεκροταφεία τους και τους πλούσια διακοσμημένους τάφους τους.
Οι υπόγειες έτσι πυραμίδες που βρέθηκαν στο Orvieto μπορούν να ρίξουν περισσότερο φως στον πολιτισμό αυτό. Οι κατασκευές αυτές όντως έχουν μία μορφή που δεν είναι γνωστή στην Ετρουρία μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους υπάρχουν τουλάχιστον πέντε υπόγειες πυραμίδες κάτω από την πόλη και τρεις ακόμα από αυτές δεν έχουν ανασκαφθεί. Δεν είναι λατομεία ή υπόγειες δεξαμενές και δεν υπάρχουν ανάλογες γνωστές κατασκευές σε κάποιο άλλο μέρος στην Ιταλία. Ίσως να πρόκειται για υπόγειες πυραμίδες που είχαν κάποια λατρευτική, ταφική ή άγνωστη λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία ανακάλυψη χωρίς προηγούμενο. Το πιθανότερο είναι όλες οι απαντήσεις να βρίσκονται στη βάση της κατασκευής τους και με αυτόν τον προσανατολισμό οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις έρευνές τους.

xorisoria.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *