Παρελθόν… τα ανασφάλιστα και «ανέλεγκτα» από ΚΤΕΟ οχήματα

Με εργαλείο την ηλεκτρονική διασταύρωση τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Μεταφορών θα «λογίζουν» πρόστιμα σε όσους κατόχους οχημάτων έχουν έστω και για μια ημέρα ανασφάλιστο το αυτοκίνητο τους καθώς και σε αυτούς που δεν το έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο .

Όσον αναφορά την ασφάλιση των αυτοκινήτων ισχύει νέο καθεστώς έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Καταργείται το ευνοϊκό μέτρο της παράτασης ασφάλισης του αυτοκινήτου για ένα μήνα μετά τη λήξη του συμβολαίου και υπάρχει πλέον η υποχρέωση της προκαταβολής στην ουσία του αντίτιμου του ασφαλιστηρίου έως την καταληκτική ημερομηνία του ασφαλιστηρίου. Εάν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο λήγει για παράδειγμα στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ο ασφαλισμένος (εν προκειμένω το όχημα) είχε το χρονικό περιθώριο να το εξοφλήσει έως τις 31 Ιανουαρίου του 2015. Με το νέο καθεστώς το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για να ανανεωθεί, θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2014. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να μην μένει ανασφάλιστο το όχημα ούτε μια ημέρα. Σε περίπτωση που το συμβόλαιο πληρωθεί μετά την καταληκτική ημερομηνία θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ με την «εκπρόθεσμη» παραλαβή του νέου ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Καταργείται επίσης το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα που υποχρεωτικά θα έπρεπε να υπάρχει στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.
Σχετικά με τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο το υπουργείο Μεταφορών θα κοινοποιεί στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων ότι δεν το έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να το πιστοποιήσουν στα ΚΤΕΟ εγκαίρως για να μην πληρώσουν πρόστιμο 400 ευρώ , εφόσον ελεγχθούν από την τροχαία και βρεθεί ότι το αυτοκίνητο τους δεν έχει σήμα-βεβαίωση από ΚΤΕΟ. Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόθεσμος τεχνικός έλεγχος επιβαρύνεται με πρόστιμο 70 ευρώ . Εάν επιβληθεί πρόστιμο ,από την τροχαία, για παράβαση μη ελέγχου από ΚΤΕΟ, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ και εφόσον το όχημα περάσει από τεχνικό έλεγχο εντός 10 ημερών από την ημέρα βεβαίωση του προστίμου τότε ο κάτοχος προσκομίζοντας τη βεβαίωση ελέγχου στην τροχαία καταβάλει μόνο 50 ευρώ. Αυτή η διαδικασία θα στοιχίζει στον κάτοχο του οχήματος 170 ευρώ. ( Περίπου 50 ευρώ το κόστος ελέγχου από το ΚΤΕΟ, πρόστιμο 70 ευρώ για τον εκπρόθεσμο έλεγχο και πρόστιμο 50 ευρώ γιατί δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *