Γιατί τα χέρια μου αλλάζουν χρώμα;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα χέρια σας αλλάζουν χρώμα στο κρύο, σε απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας ή όταν είστε στρεσαρισμένοι; Η αλλαγή του χρώματος συχνά συνοδεύεται από πόνο; Τότε πιθανά να εμφανίζετε το φαινόμενο Raynaud!

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί γιατί συμβαίνει αυτό, πότε είναι ανησυχητικό και ποια είναι η θεραπεία.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το φαινόμενο Raynaud εμφανίζεται όταν τα άκρα του σώματος, συνήθως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, αλλάζουν χρώμα και γίνονται επώδυνα. Αυτό οφείλεται στη συστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων κατά την έκθεση στο κρύο, ή σε μια αλλαγή της θερμοκρασίας, ή σε συναισθηματικό στρες.

Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται στα δάχτυλα των χεριών όταν κρυώνουν, για παράδειγμα το χειμώνα ή όταν βρέχονται με κρύο νερό. Η τυπική συμπτωματολογία είναι η εξής:

Στην αρχή τα δάχτυλα γίνονται λευκά και δροσερά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των δακτύλων συστέλλονται.

Στη συνέχεια τα δάχτυλα αποκτούν ένα γαλάζιο χρώμα (ή ακόμη και μοβ ή μαύρο σε σοβαρές περιπτώσεις).

Τέλος τα δάχτυλα γίνονται έντονα κόκκινα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και πάλι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο, ταχυπαλμία, μούδιασμα και πόνο (που μπορεί να είναι και σοβαρός σε μερικές περιπτώσεις).

Κάθε κύκλος των συμπτωμάτων μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ώρες. Πολλοί άνθρωποι με Raynaud δεν έχουν όλες τις κλασικές αλλαγές στο χρώμα των δαχτύλων, αλλά να εμφανίζουν περιοδικά άσπρα και κρύα δάχτυλα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία δεν είναι γνωστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης όπως σκληρόδερμα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η κύρια θεραπεία είναι να κρατήσετε τα χέρια σας ζεστά. Το κάπνισμα και ο καφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και γι αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Ορισμένα φάρμακα, όπως οι β-αποκλειστές επίσης χειροτερεύουν την κατάσταση.


Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *