Τελευταία Νέα

Μεταρρυθμίσεις: Το ανέκδοτο της εποχής

Το ζήτημα με τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις στην κρατική μηχανή δεν αποτελεί θέμα της εποχής, αλλά ανάγεται σε παλαιότερες, μόνον που αποτελεί προεκλογική ή καθησυχαστική ρητορική, ώστε ο λαός να πιστέψει πως θα αλλάξουν όλα τα αρνητικά στοιχεία που….
εμποδίζουν την πρόοδο.
Οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν -και όσες αποτολμήθηκαν μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση ήσαν- όταν το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέβηκε στην εξουσία με 54%, μη έχοντας ουσιαστικώς αντιπολίτευση. Το ίδιο με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1981. Όταν, οι δύο προαναφερόμενοι ηγέτες, διακρινόμενοι από τους λοιπούς μεταπολεμικούς λόγω της επιβλητικής προσωπικότητάς τους, δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα, και αντί αλλαγής μιας παρωχημένης νοοτροπίας, οδηγήθηκαν σε συντήρηση ή και οπισθοδρόμηση, ποιος θα την κάνει την μεταρρύθμιση;

Κάθε λίγο το ΔΝΤ εκφράζει τις ανησυχίες του για τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, και τις οποίες και ο λαός ήθελε. Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε πει ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν και χωρίς να μας τα επιβάλει το Μνημόνιο και να τα απαιτεί η Τρόικα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί για τις «καθυστερήσεις» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει την «επιτάχυνση των προσπαθειών».

Έρχεται συγχρόνως και ο Economist, του οποίου το δημοσίευμα με τίτλο «Η τρόικα επέστρεψε», παρατηρεί ότι: «Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόλις τα μισά μέτρα από εκείνα που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι, γράφει το οικονομικό περιοδικό επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Και συνεχίζει: «Οι διαφωνίες ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση σε ζητήματα όπως η απελευθέρωση της αγοράς για το φρέσκο γάλα ή η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ υπογραμμίζουν ότι η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, του κεντροδεξιού πρωθυπουργού, είναι όμηρος ομάδων συμφερόντων», υποστηρίζει.

Βαριά η κατηγορία, που μάλλον πέρασε απαρατήρητη! «Όμηρος ομάδων συμφερόντων», σημαίνει άλλοι κυβερνούν και η κυβέρνηση διεκπεραιώνει. Προφανώς, διαπιστώνουν οι ξένοι πως οι κυβερνητικές αποφάσεις αλλάζουν ταχέως, όταν υπάρξουν υπόγειες ή δυναμικές αντιδράσεις. Και η αρχική μεταρρυθμιστική απόφαση, έχει τεράστιες διαφορές από την τελική, ώστε να μη γίνεται λόγος πλέον για μεταρρύθμιση.

Κι επί ευκαιρία αναρωτιέμαι: Τόσα σκάνδαλα αποκαλύπτονται καθημερινώς, αλλά φαίνεται ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αποτελεί άβατο για τους ελεγκτές. Πλην εάν γίνονται αθορύβως -επί τετραετία- έλεγχοι και κάποια στιγμή (πότε;) θα ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα σε πληθώρα έργων, με κορυφαία αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων. Προσωπικώς αμφιβάλλω ότι θα το δω.

Για κατακλείδα, θα μεταφέρω λίγες γραμμές, που έγραψε ο κ. Βασίλης Χιώτης στο «Βήμα»: «Αλίμονο αν δείξεις ότι εκβιάζεσαι. Αλίμονο αν δείξεις αδύναμος κι αρχίσεις να μυρίζεις …πτώμα», έλεγε κάποτε παλαιός πολιτικός στη Βουλή, εννοώντας ότι αν μια κυβέρνηση αρχίσει να διαπραγματεύεται με απεργούς ή συντεχνίες, τότε στην πραγματικότητα έχει ήδη χάσει το παιχνίδι. Διότι παύει να διοικεί η κυβέρνηση και διοικούν εκείνοι.

» Αυτό συμβαίνει αυτήν την εποχή και με αυτήν την κυβέρνηση. Προφανώς λόγω των επερχόμενων διπλών εκλογών, άρχισε να ακολουθεί ηπιότερη στάση και να υποχωρεί στις πιέσεις που δέχεται, με αποτέλεσμα να την έχουν πάρει …φαλάγγι, αγρότες, φαρμακοποιοί, γαλακτοπαραγωγοί και κάθε λογής συντεχνία».

Ο Μακεδών

http://www.voria.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *