ΠΡΟΣΟΧΗ… Το αφεντικό σου μπορεί να είναι…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο προϊστάμενος σου μπορεί να έχει προσωπικότητα με κληρονομική έλλειψη της ηθικής διάστασης (“Ψυχοπαθητικός” – Psychopath).
(Αλλο ο “ψυχοπαθής,” που ειναι μια ασθένεια που σημαίνει διαταραχή της σκεψης ή του συναισθήματος – για την…..
οποία υπάρχει θεραπεία)

Συχνά πίσω από το προσωπείο ενός καθόλα ευχάριστου και καθημερινού ανθρώπου μπορει να κρύβεται μια σοβαρή διαταραχή, η οποία -σύμφωνα με τους ειδικούς- μπορεί να εξελιχθεί σε άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον του.

Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον προσηνή οικογενειάρχη γείτονά μας. Ωστόσο, πίσω από το προσωπείο της σύνεσης, της οικογενειακής γαλήνης και ευτυχίας παραμονεύει σε αρκετές των περιπτώσεων, ένα «αρπακτικό» με ανθρώπινη υπόσταση.

Κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσά μας (ενα 5% του πληθυσμου), περνώντας στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων απαρατήρητοι αλλά αποτελούν μια κινούμενη «ωρολογιακή βόμβα» για το εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Πρόκειται για άτομα με έντονα διαταραγμένη ψυχοσυνθεση, για ψυχοπαθητικές προσωπικότητες που έχουν έλλειψη της ηθικής διάστασης, των οποίων η επικινδυνότητα θεωρείται από τους ειδικούς ως δεδομένη. Οι περισσότεροι δεν κινούν την παραμικρή υποψία, ενώ αρκετοί εξ αυτών κατέχουν υψηλές θέσεις στον εργασιακό τους χώρο.

Μπορεί μάλιστα να είναι υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων αλλά και της πολιτικής (και Πρωθυπουργοί), καθώς σε αυτούς τους τομείς βρίσκονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, συγκεντρωμένα όλα τα ενδιαφέροντά τους: το χρήμα, η εξουσία και η δυνατότητα χειραγώγησης άλλων ανθρώπων…

Οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός ψυχοπαθητικου από κάποιον που δεν διαθέτει ειδική επιστημονική κατάρτιση. Ωστόσο υπάρχει ένα απλό τεστ (ερωματόλογιο), το οποίο μπορεί να παράσχει μια σειρά ενδείξεων που παραπέμπουν σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών των διαταραγμένων.

Τα «σημάδια»: Τα εν λόγω «σημάδια» που μπορεί κανείς να αναγνωρίσει, βάσει αυτού του τεστ, στη συμπεριφορά ενός ψυχοπαθητικου, συναντώνται όμως και σε άτομα που χαίρουν άκρας πνευματικής υγείας. Ως εκ τούτου απαιτείται προσοχή για την αποφυγή της πιθανότητας εξαγωγής εσφαλμένων συμπερασμάτων.

Το ειδικό ερωτηματολόγιο αναγνώρισης μιας ψυχοπαθητικής προσωπικότητας αφορά κυρίως στον εργασιακό χώρο. Προσοχή λοιπόν στα εξής «σημάδια»:

1. Είναι φαινομενικά ευχάριστος, γοητευτικός και καλός χειριστής του λόγου;
2. Εχει υπερεκτιμημένη εικόνα για τον εαυτό του;
3. Είναι άριστος στον χειρισμό και χειραγώγηση των άλλων;
4. Είναι παθολογικός ψεύτης;
5. Αδυνατεί να επιδείξει μεταμέλεια ή να εκφράσει τη λύπη ή τη συμπόνια του;
6. Του λείπει η ικανότητα να προσεγγίσει συναισθηματικά τους άλλους και να εισπράξει συναισθήματα από αυτούς;
7. Δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες για όσα πράττει;
8. Βαριέται εύκολα, ενώ βρίσκεται μονίμως σε μια διαδικασία αναζήτησης νέων «προκλήσεων» και «συγκινήσεων»;
9. Του αρέσει να ζει εις βάρος άλλων;
10. Χάνει συχνά την αυτοκυριαρχία του;
11. Συνάπτει συστηματικά εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις;
12. Δυσκολεύεται να θέσει ρεαλιστικούς, μακροπρόθεσμους στόχους;
13. Ακολουθεί συνήθως μετά τη λήψη των αποφάσεών του, ένα βραχυχρόνιο διάστημα κακοκεφιάς και κυκλοθυμίας;
14. Ως νεαρός, είχε ποτέ του οιασδήποτε φύσεως «δοσοληψία» με τον νόμο;
15. Παρατηρείτε όλο και συχνότερα ότι αθετεί υποσχέσεις;
16. Οι σχέσεις του τερματίζονται κατά βάση μετά από σύντομο χρονικό διάστημα;

Στην περίπτωση που κάποιος υπάλληλος αρχίζει να εισπράττει τη μία μετά την άλλη θετική απάντηση σε καθεμία εκ των ερωτήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο συμπεριφοράς του «ύποπτου» αφεντικού του ή κάποιων εκ των προϊσταμένων του, θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά, σκεφτόμενος ακόμη και το ενδεχόμενο να αλλάξει εργασιακό περιβάλλον…

Το τεστ αναγνώρισης ψυχοπαθητικών προσωπικοτήτων δημιούργησε ο Αμερικανός ψυχολόγος Ρόμπερτ Χέιρ.

psixologikosfaros.gr

RAMNOUSIA

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *