Εκρηκτική κατάσταση στην Κριμαία

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Κριμαία. Το Σάββατο ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ υπερασπίστηκε την απόφαση του κοινοβουλίου της περιοχής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ένωσής της με την Ρωσία λέγοντας ότι …
“κανένας” δεν μπορεί να ακυρώσει την ψηφοφορία.

Την Πέμπτη, το κοινοβούλιο της Κριμαίας στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κλιμακώνοντας έτσι την ένταση.

Ωστόσο, ο Αξιόνοφ δήλωσε ότι η τοπική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του.

“Οι βουλευτές του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας ομόφωνα ικανοποίησαν την απόφαση των πολιτών της Κριμαίας, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου και κανένας δεν μπορεί να το ακυρώσει”, δήλωσε ο Αξιόνοφ στη ρωσική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.

Ο ίδιος είπε ότι το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή “για να αποφευχθούν οι προκλήσεις καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία είναι έκρυθμη”.

Την ίδια ώρα ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Πολωνία προχώρησε στην εκκένωση του προξενείου της στην Κριμαία λόγω των επεισοδίων από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την περιοχή.

Γράφοντας στο Twitter, ο Σικόρσκι ανέφερε ότι: “Εξαιτίας των συνεχιζόμενων επεισοδίων εκεί από τις ρωσικές δυνάμεις, προχωρήσαμε με επιφύλαξη στην εκκένωση του προξενείου μας στην Κριμαία της Ουκρανίας”.

Το προξενείο της Πολωνίας βρίσκεται στη Σεβαστούπολη, όπου εδρεύει τόσο ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας όσο και το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό και όπου την Παρασκευή το βράδυ ένοπλοι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μια ουκρανική βάση εκτόξευσης παραβιάζοντας την πύλη της με το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν.

nooz.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *