Δύσκολος διάλογος Βερολίνου με Ερντογάν

Κατά την συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι στηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τονίζοντας όμως ότι η Τουρκία πρέπει να εξομαλύνει άμεσα τις σχέσεις της με την Κύπρο.Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε εχθές η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον τούρκο ομόλογό της Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα τέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Λευκωσία. Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στην Κύπρο, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη και το νέο κυβερνητικό τοπίο δεν αναμένεται να μεταβάλει τη μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας απέναντι στο ζήτημα της Κύπρου.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε από την πλευρά της πως…
μία από τις βασικές προϋποθέσεις της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η άμεση βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Λευκωσία. Επισήμανε επίσης τη θετική επίδραση που θα έχει στην επιτάχυνση της ενταξιακής τηςπορείας, η επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Ά. Μέρκελ χαρακτήρισε «ούτε κακό αλλά ούτε και δύσκολο πράγμα». Ο τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιπροσωπεύσει μόνο το ένα τμήμα του νησιού, το ελληνοκυπριακό, και σε καμία περίπτωση το σύνολό του.

Αναγκαία η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας

Η Μέρκελ τονίζει πως η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να προχωρήσουν oι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η χώρα ξεκίνησε τις ενταξιακές διαβουλεύσεις με την ΕΕ το 2005, όμως η πρόοδος που έχει σημειωθεί από τότε είναι ελάχιστη.

Η γερμανίδα καγκελάριος τηρεί αμφίσημη στάση έναντι της Άγκυρας. Από τη μία πλευρά εκφράζει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ από την άλλη πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις “με ανοιχτή έκβαση”. Στο πλαίσιο άλλης συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τουρκικούς και γερμανικούς επιχειρηματικούς κύκλους, σημείωσε πως σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις, από τη στιγμή που οι μέχρι τώρα τουρκικές ενέργειες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια πέρα από σκεπτικισμό. Υπογράμμισε δε ότι παρ’ όλ’ αυτά στηρίζει εξ ολοκλήρου τον διάλογο με την Τουρκία, ενώ αναγνωρίζει και τα σημαντικά βήματα που σημειώνει η Τουρκία στον τομέα της οικονομίας. Στην ίδια γραμμή της τουρκικής προσέγγισης τάσσεται άλλωστε πλέον και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, βάζοντας τέλος στην σκληρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί. «Η (ενταξιακή) διαδικασία είναι αυτή που προδικάζει και τα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας αυστηρά τους μέχρι τώρα τουρκικούς χειρισμούς.

Ενταξιακή πορεία μετ’ εμποδίων

Tα μηνύματα από ευρωπαϊκής πλευράς προς την Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά. Αναφορικά με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τη Γαλλία και την Κύπρο -αλλά και την ίδια την Κομισιόν- που μπλοκάρουν μέχρι τώρα τις ενταξιακές διαβουλεύσεις ως προς 13 από τα 35 κεφάλαια που έχουν τεθεί πως διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε πως η Τουρκία προτίθεται να αλλάξει διαπραγμευτική βάση και να συζητήσει επί του Πρωτοκόλλου, μόνο υπό τον όρο ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει την πολιτική χορήγησης βίζας απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία επιδιώκει την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της. Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ως προς το σημείο αυτό ότι δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση του καθεστώτος χορήγησης βίζας προς τους τούρκους πολίτες εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει πρώτα, σε συνεργασία μάλιστα με την Ελλάδα, σε αλλαγή του καθεστώτος επαναπροώθησης στην Τουρκία παράνομων μετανάστων που εισέρχονται μέσω της Ελλάδας στην ΕΕ.

Αγκάθι αποτελεί επίσης και το ζήτημα του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιώματων, ως επί το πλείστον της ελευθερίας του λόγου. Πιο συγκεκριμένα οι περιπτώσεις φυλάκισης δεκάδων «αντιφρονούντων» δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών καθώς και Κούρδων ακτιβιστών δυσχαιρένουν ακόμη περισσότερο τις συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους.Ο Ρ.Τ. Ερντογάν απήντησε ότι δεν πρόκειται για παράνομες φυλακίσεις με βάση πολιτικά κίνητρα, αλλά για περιπτώσεις «σχεδιαζόμενων πραξικοπημάτων, διακίνησης παράνομων όπλων και συνεργασίας με τρομοκρατικές οργανώσεις». Επεσήμανε δε «πως η δικαστική εξουσία στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη, ακριβώς όπως και στη Γερμανία».

Η γερμανίδα καγκελάριος, τέλος, εξέφρασε την στήριξή της «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και ειδικότερα του PKK», έχοντας προηγουμένως τονίσει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών φαινομένων στην Γερμανία και την Ευρώπη, που φαίνεται να έχουν την υποστήριξη του PKK.

Πηγή: skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *