Όλο το σχέδιο Γιούνκερ για το συμβιβασμό Ελλάδας – δανειστών: Τα μέτρα για συμφωνία

Καίρια παρέμβαση στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να ξεπερασθεί το αδιέξοδο: σε ένα πολυσέλιδο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα», που παραδόθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις, προτείνει όλα τα μέτρα που μπορούν να «κλειδώσουν» μια συμφωνία, ώστε να λάβει άμεσα η Ελλάδα 3,7 δισ. ευρώ.

Η συμβιβαστική πρόταση αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα tovima.gr και αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, προϊόν των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που είχαν το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμβιβασμού, θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα, δηλαδή ως τον Ιούνιο, όλα τα μέτρα που αναφέρονται στην πρώτη λίστα του κειμένου και έχουν στόχο εξοικονόμησης 5 δισ. ευρώ περίπου. Αυτά τα μέτρα προορίζονται να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016.

Δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία, που θα περιλαμβάνονται σε λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Στο κείμενο προσδιορίζεται χαμηλός δημοσιονομικός στόχος φέτος, για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,75% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, για να ανέλθει το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα αυτά είναι:

-Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στο πλαίσιο του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

– η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

– το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

– μετά τον Ιούλιο, το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *