Τρόικα: Προτεραιότητα η τόνωση της απασχόλησης

Η εμπλοκή στον ΦΠΑ και οι υψηλοί τόνοι της κυβέρνησης αναγκάζουν τον Τόμσεν να μιλήσει…

Αν και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια να περάσει στα… μαλακά η σύγκρουση με την τρόικα ο Πολ Τόμσεν δεν φαίνεται διατεθειμένος να παίξει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου για μια ακόμη φορα…

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του Sofokleousin.gr. ο επικεφαλής του κλιμακίου των πιστωτών εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς όλες οι μελέτες και τα στοιχεία δείχνουν ότι το όφελος στην οικονομία θα είναι μηδενικό, ενώ το Δημόσιο θα χάσει ετήσια έσοδα 500 εκατ.

Τα κλιμάκια της τρόικας έχουν καταλήξει σε μια σειρά προτάσεων για τη διοχέτευση των 500 εκατ. μέσα από προγράμματα για τόνωση της απασχόλησης, ανάσχεση των απολύσεων. Παράλληλα έχουν σχεδιάσει τη διάθεση και επιπλέον 1 δισ. από τα κρατικά έσοδα σε προγράμματα αναδιανομής πλούτου και επιχειρηματικότητας με στόχο την άντληση αντιστοίχων εσόδων από την κινητοποίηση του συστήματος σε βάθος 12-16 μηνών.

Αν και στα καθήκοντα της τρόικας δεν συμπεριλαμβάνεται η διατύπωση προτάσεων ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ανθρώπους της ΕΚΤ έχουν κταλήξει σε ένα πλάνο το οποίο θα “διορθώνει” τις στρεβλώσεις από τους λάθος πολλαπλασιαστές και θα αποτελεί μπούσουλα για την επανεπένδυση κρατικών εσόδων στην πραγματική οικονομία με γνόμωνα την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και την αύξηση της ταχύτητας διακίνησης της ρευστότητας από και προς τα κρατικά ταμεία.

Με τη φράση «έχετε 1,4 εκατ. ανέργους και ρίχνετε όλο το βάρος στη μείωση του ΦΠΑ σε έναν κλάδο;» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν έκοψε τη φόρα του οικονομικού επιτελείου για ελάφρυνση της φορολογίας στην εστίαση. Οι δανειστές κατά τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησαν δεν περιορίστηκαν όμως μόνο σε αυτές τις επισημάνσεις.

Με βάση τις νέες δημοσιονομικές «τρύπες», ύψους 2 δισ. ευρώ, που εντοπίστηκαν στους τομείς της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, η τρόικα ζήτησε τη λήψη ενός νέου πακέτου περιοριστικών μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος, θέτοντας το ζήτημα της ενεργοποίησης των ρητρών αυτόματης προσαρμογής. Διαφορετικά δεν θα εγκριθεί η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ του Αυγούστου.

http://www.sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *