«Παγώνει» με απόφαση της Ολομέλειας του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας

«Παγώνει» με απόφαση της Ολομέλειας του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. …
Το δικαστήριο με την απόφασή του έκανε δεκτή αίτηση που είχαν καταθέσει δυο εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμια εκπαίδευσης. Το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη με αποφάσεις διαφόρων Πολιτικών Πρωτοδικείων της χώρας, μεταξύ των οποίων τα Πρωτοδικεία Χίου ( 37/2013), Ξάνθης ( 90/2013), Μεσολογγίου ( 63/2013), κ.λπ.

«Φρένο» στο μέτρο της διαθεσιμότητας είχε βάλει εξάλλου με απόφασή του, τον περασμένο Φεβρουάριο και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Με την δικαστική απόφαση που εηέδωσε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διέταζε την επαναπρόσληψη συμβασιούχου και την καταβολή σε εκείνη του 100% του μισθού της και όχι του 75% όπως συμβαίνει με τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

«Mε την αναστολή και στη συνεχεία την κατάλυση των συμβάσεων εργασίας που επιβάλλει ο ν.4093/2012,χωρίς να εκτιμώνται οι ανάγκες των εργαζομένων αλλά και χωρίς συγκριτική αξιολόγηση για την επιλογή αυτών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ο εργαζόμενος αποστερείται των υλικών όρων της ύπαρξης του και μάλιστα υπό συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης ανεργίας, οι οποίες καθιστούν την ανεύρεση άλλης εργασίας πρακτικά αδύνατη», αναφέρονταν χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης.

Ακόμη, στην απόφαση γίνονταν αναφορά και στην μείωση κατά 25% του μισθού των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, σημειώνοντας πως η νέα αυτή περικοπή επιφέρει δραστική μείωση του βιοτικού επιπέδου του εργαζομένου, η οποία έρχεται σε συνέχεια των επανειλημμένων περικοπών αποδοχών που επέφεραν τα δυο τελευταία χρόνια, τρεις νόμοι».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *