Υπέρ Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετά τις πρόσφατες εντάσεις ο Ν. Κοτζιάς

Εντονο προβληματισμό για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,
μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε την ανάγκη για νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέσω συνομιλιών που θα αρχίσουν τον Απρίλιο. Με αφορμή την πρόσφατη ένταση, εξαιτίας της δέσμευσης –κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας– μεγάλων περιοχών του Αιγαίου για τη χρήση τους ως πεδίου βολής, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει ΜΟΕ, τα οποία να μη δυσκολεύουν την επικοινωνία στον ελληνικό χώρο, ανάμεσα στα ελληνικά εδάφη και νησιά, καθώς και να μην εμποδίζουν τις διεθνείς συγκοινωνίες. Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι πιθανό να επανέλθει με νέο οριοθετημένο πεδίο βολής, κάτι που, όπως άφησε να εννοηθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Αθήνα.

Για τα ΜΟΕ με τα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε, απαντώντας και σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου, ότι το πρόβλημα, που συμπυκνώνεται πίσω από το όνομα είναι ο αλυτρωτισμός. Οσον αφορά την ονομασία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ένα όνομα για κάθε χρήση και διευκρίνισε ότι για την κατάληξη της υπόθεσης αυτής, δεν πρέπει να υπάρχουν εκδηλώσεις υπερεθνικισμού, σφετερισμού της Ιστορίας και αλυτρωτισμού, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση η Αθήνα έχει κάνει μια πρώτη πρόταση, η οποία θα συζητηθεί τον Απρίλιο.

Ο κ. Κοτζιάς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, θα μεταβούν στο Πεκίνο στις 26/3, όπου θα συζητηθεί ένα συνολικό σχέδιο δράσης με την Κίνα, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ. Δήλωσε, επίσης, ότι την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει, στις εκδηλώσεις της Μόσχας για τα 70 χρόνια από τη νίκη κατά των ναζί, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε εκτενή αναφορά και στο σχέδιό του για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ανατολής, που θα καταλήξει με την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης, τον Μάιο

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *