Προς αναστολή η απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών

Σε προσωρινή αναστολή της απεργίας διάρκειας, που επρόκειτο να αρχίσει από το Σάββατο προσανατολίζονται, όπως όλα δείχνουν, οι αυτοκινητιστές φορτηγών, μετά τις διαβεβαιώσεις για…

ικανοποίηση των αιτημάτων τους που έλαβαν από  τον  υπουργό Υποδομών  Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Οι αυτοκινητιστές καταγγέλλουν την πολιτεία για αδράνεια όσον αφορά στην πάταξη της παράνομης μεταφοράς από φορτηγά ξένων χωρών και από Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως είπε, που στρεβλώνουν την αγορά οδικών μεταφορών και εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξή του.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), σε έκτακτη συνεδρίαση του το απόγευμα της Παρασκευής αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, και την πρόταση αυτή θα καταθέσει στην αυριανή συνεδρίαση.

Έτσι οι τελικές αποφάσεις των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων θα ληφθούν το Σάββατο κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης στην Αθήνα, όπου και θα παρουσιασθούν στο σώμα οι δεσμεύσεις του υπουργού Μεταφορών.

Οι δεσμεύσεις του υπουργού

Ο υπουργός Υποδομών, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου οδικών μεταφορών δεσμεύθηκε εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου να τεθεί ένα σαφές πλαίσιο, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι συστηματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι των οχημάτων και των φορτίων για την καταστολή της παράνομης μεταφοράς από τρίτες χώρες και την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του καμποτάζ, όπως αυτή απαιτείται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Είναι η μάχη του αυτονόητου για την οποία όμως κάποιοι δεν έκαναν αυτό που πρέπει και το οποίο επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο ίδιο διάστημα θα λυθεί και το πρόβλημα που προέκυψε από τη μερική κατάργηση της φορτωτικής, η χρήση της οποίας έγινε προαιρετική. Πλην όμως θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα άλλο ισοδύναμο έγγραφο βάσει του οποίου θα μπορούν να ασκούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Τι υποστηρίζει η ΟΦΑΕ

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την ΟΦΑΕ το 60% των μεταφορών πραγματοποιούνται από ξένους μεταφορείς ή από Έλληνες μεταφορείς που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε άλλη χώρα ( Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρο) και από αυτές τις μεταφορές το 80% είναι παράνομες, δεν έχουν τα νόμιμα έγγραφα για μεταφορά και δεν διαθέτουν ασφάλεια.

Οι ενέργειες του υπουργού τη «μαύρη εργασία»

Επίσης, τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Μεταφορών θα έχει συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας με αντικείμενο την εφαρμογή της Οδηγίας 561/2006 για τις ώρες εργασίες, ενώ θα προωθηθεί άμεσα και η εφαρμογή του εργόσημου, με στόχο να καταπολεμηθεί η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία και να καλυφθούν τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες σε έκτακτες περιπτώσεις.

Για τα ασφαλιστικά

Αναφορικά με τα ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου που έχουν προκύψει από τη θέση φορτηγών σε αδράνεια, χωρίς την αντίστοιχη δυνατότητα προσωρινής διατήρησης του δικαιώματος ιατρικής ασφάλισης των ιδιοκτητών, εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις ώστε να αντιμετωπισθούν.

Για τα διόδια

Τέλος, σε ότι αφορά τα διόδια, ο υπουργός Μεταφορών ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές, μεταφορείς και παραχωρησιούχους, να συνεχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει, για ανάπτυξη ευνοϊκής πολιτικής για τους μεταφορείς, με στόχο να κάνουν χρήση των αυτοκινητοδρόμων όλα τα φορτηγά, αντί να χρησιμοποιούν με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και κινδύνους το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *