“Κόκκινη γραμμή με το παρελθόν”

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Χθες, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών σύσκεψη για τους…όρους της ρύθμισης, που αφορά την περίοδο από το 2000 ως το 2009, ενώ οι συσκέψεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
“Θα πάμε σε μια δίκαιη διευθέτηση και όχι σε ισοπεδωτικές λογικές”, δήλωσε το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς. “Θέλουμε να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν”, τόνισε διευκρινίζοντας: “Θέλουμε μια δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν το παρελθόν. Εχουμε δυόμισι εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις και από την άλλη πλευρά, ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 150.000 υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια. Σε σχέση με τα προβλήματα αυτά θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πάμε σε μια δίκαιη διευθέτηση και όχι σε ισοπεδωτικές λογικές”.

Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του ΛΑΟΣ που επικροτεί το μέτρο υπό προϋποθέσεις. Για «νέο χαράτσι», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Για φορολογουμένους «δύο ταχυτήτων», αν η περαίωση δεν εφαρμοστεί υπό προϋποθέσεις, κάνει λόγο ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ. «Σκάνδαλο» χαρακτηρίζει την περαίωση, με σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης.

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας

Η ενδιάμεση αναφορά της “τρόικας” για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ). Ιδιαίτερη έμφαση φέρεται να δόθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (ΟΣΕ, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα), αλλά και στο πώς θα καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και δεν θα εξανεμισθεί το “μαξιλάρι” στο σκέλος των δαπανών από τις αυξημένες ανάγκες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ για χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα- μετά το κοινό road show με την κυβέρνηση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη- θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θα “κλείσουν” και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η γ΄ δόση του δανείου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του road show, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, φέρεται να άφησε “ανοικτό” το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι “έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές”, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει εντός του 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν. Ενώ, για την υστέρηση στα έσοδα, ανέφερε ότι “δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οι κινήσεις έως το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα”. Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο σκέλος των δαπανών υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα, η οποία θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2010.
ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *