Στην Αμαλιάδα η πρώτη πανελλαδικά αγωγή σχολικών φυλάκων κατά της διαθεσιμότητας!

Η πρώτη αγωγή που κατέθεσαν δημοτικοί υπάλληλοι κατά του καθεστώτος διαθεσιμότητας, εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός….
του επόμενου διμήνου.

Πρόκειται για την αγωγή που κατέθεσαν οι δέκα σχολικοί φύλακες του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή είναι σε απόλυση υπό προθεσμία. Το συγκεκριμένο καθεστώς έχει διάρκεια οκτώ μηνών και μέσα σε αυτό το διάστημα οι υπάλληλοι πληρώνονται με μειωμένες αποδοχές (λαμβάνουν το 75% του μισθού τους) και μπορούν να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε άλλη θέση.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι από τον περασμένο Ιούλιο έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική Υπουργική Απόφαση για να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, αυτό συνεπάγεται ότι οι σχολικοί φύλακες τον ερχόμενο Μάρτιο θα χάσουν τη δουλειά τους.

Κατέθεσε υπέρ ο Δήμαρχος

Χθες οι σχολικοί φύλακες παραστάθηκαν στην υπόθεση με τον δικηγόρο τους κ. Χαράλαμπο Μπουκουβάλα, ο οποίος πιστώνεται και την επιτυχία που είχε προ ημερών με την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ και δικαιώνει τους ένστολους για τις περικοπές στους μισθούς τους.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, υπέρ των σχολικών φυλάκων κατέθεσε ο ίδιος ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα να παραμείνουν οι σχολικοί φύλακες στους δήμους.

Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων

Ερωτηθείς από το Patrisnews.com για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μπουκουβάλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι η πρώτη υπόθεση που συζητήθηκε στην Ελλάδα σε επίπεδο τακτικής αγωγής και αφορά στην ειδική διαδικασία εργατικών διαφορών. Ως νομικός σύμβουλος των σχολικών φυλάκων, ανέπτυξα στο Δικαστήριο τα νομικά επιχειρήματα κυρίως για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του Νόμου. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες αγωγές εκκρεμούν στα Δικαστήρια ολόκληρης της χώρας, από σχολικούς φύλακες όλων των δήμων. Στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων του δήμου Ήλιδας, πρέπει να επισημάνουμε ότι μάρτυρας των εναγομένων ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος Ήλιδας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα παραμονής των σχολικών φυλάκων, όχι μόνο στο δήμο του, αλλά και για τους δήμους όλης της χώρας».



Αισιοδοξία

Ο κ. Μπουκουβάλας, κληθείς να σχολιάσει και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου της ΠΟΑΣΥ, υπογράμμισε: «Εκφράζω την ίδια αισιοδοξία και για την κήρυξη ως αντισυνταγματικού του θεσμού της διαθεσιμότητας των σχολικών φυλάκων. Η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, φαίνεται ότι οδηγεί για πρώτη φορά από την επιβολή μνημονίου σε κήρυξη ως αντισυνταγματικών των περικοπών των ενστόλων που επιβλήθηκαν με το Ν. 4093/2012 (Μνημόνιο ΙΙΙ). Πρόκειται για ένα ‘φρένο’ επιτέλους στον διαρκή κατήφορο των αποδοχών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα των ενστόλων (αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, ένοπλες δυνάμεις). Κατά το σκεπτικό της απόφασης που αναμένεται από το πανελλήνιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι ένστολοι κρίνονται ως ο στενός πυρήνας του δημοσίου, ο οποίος χρίζει ιδιαίτερης προστασίας και αντιμετώπισης από το Νομοθέτη και την κυβέρνηση. Οι περαιτέρω περικοπές που επιβλήθηκαν με Μνημόνιο III, είναι δυσανάλογες με τις δυνατότητες των ενστόλων και προσβάλλουν την αρχή της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Με την αίτηση ακύρωσης που καταθέσαμε, μπαίνει τέλος σε αυτή την κατηφόρα».

Εκ μέρους των σχολικών φυλάκων του δήμου Ήλιδας, ο κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, για την στήριξή του στο Δικαστήριο και για τα όσα κατέθεσε, καθώς επίσης ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Παναγιωτάρα, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Μάκη Μπούρα και τον προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου κ. Νίκο Τσάκωνα, που ήταν στο πλευρό τους κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία.

«Είναι η πρώτη υπόθεση που εκδικάστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο και ευελπιστούμε η απόφαση να είναι θετική για τους σχολικούς φύλακες, προκειμένου να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στη δουλειά μας, γιατί δεν αντέχουμε άλλο την ανεργία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρόπουλος.

patrisnews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *