Η Γαλλία απαγόρευσε την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού

Την εμπορευματοποίηση, χρήση και καλλιέργεια του τροποποιημένου γενετικά καλαμποκιού MON 810, το οποίο παράγεται από…

τον αμερικανικό όμιλο Monsanto απαγόρευσε σήμερα Σάββατο ο γάλλος υπουργός Γεωργίας με σχετικό διάταγμα.

“Η εμπορευματοποίηση, χρήση και καλλιέργεια ποικιλιών σπόρων της γενιάς τροποποιημένου γενετικά καλαμποκιού MON 810 (…) απαγορεύεται στην εθνική επικράτεια μέχρι την υιοθέτηση (…) μιας οριστικής απόφασης” και μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το διάταγμα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Μία πρόταση νόμου που θα απαγορεύει την καλλιέργεια υπεργενετικού καλαμποκιού στη Γαλλία αναμένεται να συζητηθεί στις 10 Απριλίου στην Εθνοσυνέλευση.

Όμως ο υπουργός Γεωργίας έκρινε ότι υπήρχε επείγουσα ανάγκη “λόγω της εγγύτητας της έναρξης της περιόδου σποράς” να εκδώσει από τώρα μία απαγόρευση.Το διάταγμα αναφέρει πως “η αρχή της πρόληψης δικαιολογεί την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων”.

“Λαμβάνοντας υπόψη αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα και πολύ πρόσφατα αποτελέσματα διεθνών ερευνών, η έναρξη της καλλιέργειας ποικιλιών σπόρων καλαμποκιού MON 810 χωρίς κατάλληλα μέτρα ελέγχου θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον καθώς και κίνδυνο εξάπλωσης βλαβερών οργανισμών που έχουν καταστεί ανθεκτικοί”, αναφέρει το κείμενο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πέρυσι ένα διάταγμα απαγόρευσης του MON 810 που είχε εκδοθεί το 2011 και του οποίου η ανανέωση εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν στο έδαφός τους έναν τροποποιημένο γενετικά οργανισμό για τον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια από την ΕΕ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *