xOrisOria News

Συμφώνησαν για «λύση» στην Ουκρανία Κέρι – Λαβρόφ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογος του Τζον Κέρι συμφώνησαν να επιδιώξουν μια λύση στην κρίση στην Ουκρανία δίνοντας ώθηση στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. …

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται παρά είπε ότι θα πρέπει να επέλθουν «σε μια γενικά αποδεκτή μορφή και λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων όλων των περιοχών της Ουκρανίας».

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την Ουάσινγκτον.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους μέσα σε δύο ημέρες, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προτρέψει το Κίεβο να σταματήσει τη «μαζική ανομία» εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Παρατηρητές στην Ουκρανία προανήγγειλε η Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε να αναπτυχθούν περισσότεροι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η καγκελάριος πρότεινε όπως η υφιστάμενη παρουσία του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία διευρυνθεί άμεσα και ένας πιο σημαντικός αριθμός παρατηρητών αποσταλεί στα καυτά σημεία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η καγκελαρία.

«Μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία κατά τη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη», που πραγματοποιείται τη Δευτέρα, συνέχισε η Μέρκελ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.

Ο Πούτιν «έκρινε την πρωτοβουλία αυτή θετική. Δέχθηκε να δώσει σχετικές οδηγίες στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών», συνεχίζει το ανακοινωθέν.

Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε επίσης την επέμβαση ρώσων στρατιωτών το Σάββατο σε ένα χωριό στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Χερσώνας, πέρα από τα όρια της χερσονήσου της Κριμαίας.

Πηγή: Nooz.gr

Use Facebook to Comment on this Post