Τον Οκτώβριο του 2013 είχα αναρτήσει ένα κείμενο με τίτλο “no money … no honey”…
(katapeltiss.blogspot.gr)στο οποίο γινότανε ειδική αναφορά για την υπερβολική στήριξη που παρείχε το κράτος στις τράπεζες. Παρόλο που διαφωνούσα με αυτή τη στληριξη παραδέχτηκα πως δεν μπορεί να επιβιώσει ένα κράτος χωρίς την ομαλή και υγιή λειτουργία τους, έχοντας προβλέψει (το αυτονόητο) πως η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να τις στηρίζει ακόμη και αν χρειαστεί να πάει σε 3ο μνημόνιο.
Τι και αν ο Τσίπρας με το Βαρουφάκη όργωσαν την Ευρώπη, τι και αν συνάντησαν όλους εκείνους τους σιχαμένους – εντεταλμένους που υπηρετούν τα σκλαβοπάζαρα της ΟΝΕ, λεφτά δεν βρήκαν! Οπότε η μόνη επιλογή που είχαν ήταν να υπογράψουν το τρίτο μνημόνιο, έστω και αν αυτό δεν λέγεται μνημόνιο. Υπέγραψαν δηλαδή την τρίτη κατά σειρά στήριξη των τραπεζών. Για όποιον αναρωτιέται ποιό ήταν το αποτέλεσμα όλων αυτών, του απαντάω μηδέν εις το πηλίκο, μια τρύπα στο νερό και όλα τα σχετικά! Αλήθεια … υπήρχαν πραγματικά πολίτες σε αυτό το κράτος που πίστευαν ότι θα γινόταν κάτι διαφορετικό; Έλληνες πολιτικοί έφυγαν – Έλληνες πολιτικοί ήρθαν! Η συνταγή δεν αλλάζει και το “γλυκό” παραμένει ίδιο.
Από εδώ και πέρα θα ξεκινήσουν οι δικαιολογίες του στυλ ‘φτάίνε ο Σαμαράς με το Βενιζέλο που δεν υπέγραψαν το Δεκέμβριο του 2014 παράταση 6 μηνών’. Μα αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο το 1o πράγμα για το οποίο θα γκρίνιαζε η κυβέρνηση θα ήταν η δέσμευση από τους προηγούμενους!
Μέσα σε όλα αυτά η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει να αντιμετωπίσει και τη συνεχή αύξηση της τιμής του δολαρίου, γεγονός που αυξάνει το χρέος στο Δ.Ν.Τ μιας και αυτό δανείζει πάντα σε δολάρια. Εν ολίγοις μια αύξηση 10% στην τιμή του δολαρίου από την στιγμή που μας πήγε ο Γ.Α.Π στο Δ.Ν.Τ, αυξάνει και το χρέος στο Δ.Ν.Τ κατά 10%! Ήταν έγκλημα να δανειστεί οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης απ’ το Δ.Ν.Τ! Σας το έχει πει κανένας αυτό; Οι μεγαλοκαρχαρίες της δημοσιογραφίες ρωτήσανε ποτέ το Γ.Α.Π γιατί δεν επέλεξε έξοδο απ’ την ευρωζώνη πριν πάει στο Δ.Ν.Τ; Τώρα θα αναρωτηθεί κάποιος “αν είχαμε δραχμή ή οποιαοδήποτε άλλο εθνικό νόμισμα) δεν θα αυξανόταν το χρέος”; Ναι πάλι θα αυξάνονταν αφού κανένα άλλο νόμισμα δεν έτρεξε τόσο όσο το δολάριο, αλλά τότε θα έμπαινε στο παιχνίδι η υποτίμηση του νομίσματος και τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά.
Σε μια οικονομία (πόσο μάλλον εθνική) όσο χαμένος και αν φαίνεσαι, όσο χαμένος και αν είσαι, εφόσον ανααπνέεις ακόμη πρέπει να αγωνιστείς για το καλύτερο. Ποιό είναι το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά; ι) Ότι οι Έλληνες πληρώνουν 5 χρόνια και το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί 30%. ιι)Ότι η επιθυμία των λίγων να φύγει η Ελλάδα απ’ το Ευρώ θα γίνει σύντομα πραγματικότητα με μια εθελούσια και αυτόβουλη αποχώρηση, ακόμη και αν αυτή την έξοδο μας την πασάρουν ως προσωρινή!
katapeltiss.blogspot.gr
Use Facebook to Comment on this Post