Η Κεφαλονιά στα αντίσκηνα – Ο Σαμαράς φοβάται για την εικόνα της κυβέρνησης

Δεν έχουν τέλος η ταλαιπωρία και τα προβλήματα για τους πληγέντες κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές που…

έστησε ο στρατός σε γήπεδο, άλλοι στα αυτοκίνητα τους και κάποιοι άλλοι στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου. Την ίδια στιγμή στο νησί υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, στέγη και νερό, ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί, η κακοκαιρία με τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές, το πρόβλημα της ύδρευσης και της διανομής του φαγητού έχουν φέρει τους κατοίκους στα όρια της απόγνωσης.

Ολη μέρα ο στρατός έστηνε σκηνές στην Κεφαλονιά Από τη στιγμή που οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού έφτασαν στο νησί έπιασαν δουλεία στο στήσιμο των σκηνών που θα φιλοξενούσαν τους άστεγους πλέον σεισμόπληκτους κατοίκους της Κεφαλλονιάς, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τα δύο χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Τελικά μέχρι το απόγευμα στο γήπεδο είχαν στηθεί οι σκηνές -κάθε μία έχει τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν 8 άτομα-. Σε αυτές μπορούν να φιλοξενηθούν όσοι κάτοικοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα οποία έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση από τους μηχανικούς.

Παράλληλα, άλλο ένα πλοίο έχει δέσει στο Αργοστόλι με δυνατότητα φιλοξενίας 250 ατόμων, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται στο νησί και ένα κρουαζιερόπλοιο, χωρητικότητας 900 κλινών, στο οποίο θα παρέχεται και φαγητό, καθώς και σε αυτόν τον τομέα παρουσίαζονται σημαντικότατα προβλήματα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που έχουν μείνει άστεγοι να μην μπορούν να βρουν έστω μία μερίδα φαγητό.

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους του νησιού 

Ο μετασεισμός, μάλιστα, ήρθε σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία οι Κεφαλονίτες προσπαθούν να επανελθουν στην καθημερινότητά τους, ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι ρυθμοί εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, μετά την ανακήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης περιοχής.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές της Παλικής το βράδυ της Τρίτης μοιράστηκαν 3.000 μερίδες φαγητού, που προετοιμάστηκαν ειδικά γι” αυτούς. Ο απολογισμός των καταστροφών στα σπίτια

Ολόκληροι οικισμοί στη χερσόνησο της Παλλικής έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 3.000 κτίρια έχουν υποστεί καταστροφές. Από αυτά, τα 600 θεωρούνται κατεδαφιστέα, τα 1.100 με βαριές βλάβες και άλλα 1.400 με ελαφρές ζημιές.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν και τα έργα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς το πολεμικό πλοίο «Ικαρία», που μετέφερε στο νησί τα απαραίτητα μηχανήματα, έδεσε στη Σάμη, ώστε από εκεί τα μηχανήματα να μετακινηθούν προς το Ληξούρι και την ευρύτερη περιοχή.

Τα σχολεία του νησιού θα μείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος και να ληφθεί μια τελική απόφαση ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν μεταφερθεί στο νησί 40 προκατασκευασμένες αίθουσες.

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κεφαλονιά 

Και σαν να μην έφταναν όλα τα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν οι Κεφαλονίτες έρχεται σε αυτά να προστεθεί και η κακοκαιρία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, καθ” όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συνεχείς βροχοπτώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις και καταιγίδες.

Μάλιστα θα συνεχιστεί δυστυχώς ο βροχερός καιρός, με τη θερμοκρασία στο σεισμόπληκτο νησί να κυμαίνεται από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου και με την υγρασία να αγγίζει το 90%.

Το απόγευμα η Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την Κεφαλονιά 

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπισης της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ολγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι υπουργοί που θα πάρουν μέρος στη σύσκεψη, έχουν ήδη μεταβεί στο νησί και έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση μετά τους ισχυρούς σεισμούς, ενώ ήδη προωθούνται μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και στήριξης των σεισμοπαθών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΪΟΓΛΟΥ

iefimerida.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *