ΠΟΥ: “Καμπανάκι” στην Ελλάδα για την παχυσαρκία-«Τρώτε εξυπνότερα, κινηθείτε περισσότερο»

Ασκείται ελάχιστα, είναι οπαδός του …καναπέ, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και -ως συνέπεια- «χτυπά» υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Πρόκειται για το προφίλ του Νεοέλληνα, όπως το σκιαγραφεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις διατροφικές –και όχι μόνο- συνήθειες των ….
Ελλήνων.
Πάντως, τα στοιχεία του Οργανισμού υπογραμμίζουν και ένα θετικό σημείο της ελληνικής διατροφής, καθώς, όπως επισημαίνεται, καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
Τα παραπάνω ευρήματα προέρχονται από τα διατροφικά προφίλ μιας σειράς χωρών ανά τον κόσμο, που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ, μεταξύ των οποίων και αυτό της χώρας μας.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η παχυσαρκία χτυπά όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Ελλάδα, αν και δεν είμαστε το νούμερο ένα στην κατάταξη με τους πλέον παχύσαρκους ενήλικες ανά τον πλανήτη. Για την ακρίβεια η χώρα πλέον υπολείπεται αρκετών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τα επίπεδα παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση στην κατάταξη από χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ισπανία.
Τα στοιχεία του Οργανισμού πιστοποιούν επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά βρεφικού θηλασμού στην Ελλάδα, παράγοντας, που, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δρα καταλυτικά για την εμφάνιση  της παιδικής παχυσαρκίας. Μάλιστα, η χώρα μας φαίνεται ότι έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.
Στις επιβαρυντικές για την παχυσαρκία συνήθειες των ενηλίκων περιλαμβάνεται και η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, που για την Ελλάδα κυμαίνεται πάνω από το συνιστώμενο –από τον ΠΟΥ- όριο του 10%.

Σωματική αδράνεια
Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η …οκνηρία των Ελλήνων, που γυρνούν την πλάτη στην άθληση, αφού σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες, ηλικίας άνω των 15 ετών, δεν είναι σωματικά δραστήριος, παράγοντας που σαφέστατα συνδέεται με την παχυσαρκία.
Οι συντάκτες της αναφοράς, εφιστώντας την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνιστούν στους Έλληνες τη διατήρηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού ισοζυγίου (θερμίδες που τρώμε vs θερμίδες που καταναλώνουμε με το να είμαστε σωματικά δραστήριοι), καταλήγοντας με την προτροπή: «τρώτε εξυπνότερα, κινηθείτε περισσότερο».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *