Η έξοχη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Γιώργο Λακόπουλο

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη στον Γιώργο Λακόπουλο
στην εφημερίδα «Τα Νέα»
Αγαπητέ μου Γιώργο
Επειδή μου έκανες την τιμή και μου πρόσφερες τη χαρά με την αναφορά σου στην εορταστική συναυλία στον Λυκαβηττό προβάλλοντας και σχολιάζοντας τη φοβερή λέξη «Κατοχή»…
ου εξεστόμισα εκεί, με προκαλείς να εκφράσω δυο-τρεις σκέψεις που δύσκολα βρίσκουν (για ανεξήγητους λόγους εδώ και καιρό) φιλόξενο χώρο στις «καθώς πρέπει» εφημερίδες, με την κρυφή ελπίδα μήπως και η στήλη σου αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.
Δεν είπα όμως μόνο τη λέξη «Κατοχή» αλλά και απηύθυνα προς κάθε κατεύθυνση την προειδοποίηση ότι με βάση την ιστορική πείρα «ο Έλληνας όταν στριμώχνεται, καθώς είναι πολυμήχανος, υποχωρεί, με τη σκέψη ότι τελικά κάτι θα γίνει για να αποφύγει το κόστος της αναμέτρησης. Υποχωρεί, υποχωρεί λοιπόν έως ότου τον αναγκάσουν να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Τότε μη έχοντας άλλη διαφυγή, θα γίνει είτε ήρωας είτε ραγιάς».
Είναι λοιπόν φρόνιμο, για τους εκάστοτε δυνατούς, να μη ξεγελιώνται από την υπομονή, την παθητικότητα και την υποχωρητικότητα του ελληνικού λαού αγνοώντας είτε υποτιμώντας το γεγονός ότι ο ίδιος έχει θέσει λόγω της ιδιομορφίας του χαρακτήρα του την κόκκινη γραμμή, όπου η «σύνεση» μεταβάλλεται σε κείνο το γνωστό ΟΧΙ, χάρη στο οποίο άλλωστε η έννοια «ελληνικότητα» από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνυφασμένη με υπεράνθρωπες θυσίες με καταστροφικές για τον ίδιο συνέπειες, που όμως τελικά μας χαλυβδώνουν το ήθος και μας επιτρέπουν να βαδίζουμε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά. Κι αυτός είναι ο λόγος που αγάπησα με τόσο πάθος την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ πρέπει να ομολογήσω ότι η καθημερινότητά τους με απωθεί σε σημείο που να αποζητώ την απομόνωση.
Γνωρίζω όμως και κάτι άλλο: ότι ο Έλληνας με τους καλούς γίνεται καλλίτερος, ενώ με τους κακούς χειρότερος. Γι’ αυτό και το σύνθημα «η Ελλάδα στους Έλληνες» τον ομόρφυνε και τον συστράτευσε, γιατί πίσω απ’ αυτό έβλεπε ότι κάποιοι δυνατοί θέλουν να παλέψουν μαζί του για κείνο που αγαπά περισσότερο: την εθνική ανεξαρτησία!
Κοίταξε όμως πόσο παράξενος σκηνοθέτης είναι η ζωή, ώστε ύστερα από τριάντα χρόνια να βρεθεί ένας «κλώνος» εκείνου που ανέμισε το σύνθημα αυτό πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων, να πει το ακριβώς αντίθετο! Ότι δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσουμε ένα μέρος από την εθνική μας ανεξαρτησία. Υποχρεωμένοι από ποιους; Και τι είναι η εθνική ανεξαρτησία για να την παραχωρείς και μάλιστα εθελοντικά πιστεύοντας και διαλαλώντας ότι έτσι σώζεις τον λαό;
Όμως η εθνική ανεξαρτησία είναι η ψυχή, η πνοή, η ίδια η ζωή ενός ελεύθερου λαού. Χωρίς αυτήν ο λαός είναι ουσιαστικά νεκρός. Μιας και η ψυχή δεν είναι ένα φτηνό πανί που το κόβεις για να δώσεις ένα κομμάτι εδώ κι ένα κομμάτι εκεί. Είναι ένα ΟΛΟΝ, ομοούσιο και αδιαίρετο. Και μου προκαλεί αληθινό πόνο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι, ξεκινώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου, λησμόνησαν τις θυσίες αυτού του λαού για την υπεράσπιση της εθνικής του ανεξαρτησίας.
Θα ΄θελα εδώ να υπενθυμίσω ότι ο Ιταλός πρεσβευτής στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά την άδεια να χρησιμοποιήσουν οι Ιταλοί ορισμένα λιμάνια και αεροδρόμια. Και εκείνος είπε ΟΧΙ εκφράζοντας την θέληση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Δεν δήλωσε «για να γλιτώσω την χώρα από την καταστροφή ενός ενδεχομένου πολέμου “παραχώρησα ένα μέρος της εθνικής μας ακεραιότητας”». Και ρωτώ: συγκριτικά ποια παραχώρηση είναι πιο σημαντική για την ανεξαρτησία ενός λαού; Ο έλεγχος 2-3 λιμανιών ή η καθολική υποταγή της οικονομίας; Με άλλα λόγια ποια θα ήταν βαρύτερη μορφή ξένης κατοχής; Η πρώτη ή η δεύτερη;
Και κάτι ακόμη: Πιστεύω και μπορώ να το αποδείξω, ότι δεν είναι η οικονομική μας κρίση που οδήγησε την Τρόϊκα στη χώρα μας αλλά ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με όργανα τρεις Τράπεζες, μια Αμερικανική και δυο Ευρωπαϊκές. Το πώς και το γιατί, όπως φαίνεται, ο ελληνικός λαός θα το δει μόνο όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Και τότε θα πονέσει πολύ. Πάρα πολύ.
Όσο για τον ρόλο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θέλω να εκφράσω μόνο μια ευχή: Ότι έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς συκοφαντικής εκστρατείας που κάποιοι ενορχήστρωσαν κατά της χώρας και του λαού μας με καταστροφικές βλέψεις για το μέλλον μας, που άλλωστε δεν τις κρύβουν και που για ανεξήγητους λόγους δεν φαίνεται να τις έχουν αντιληφθεί ακόμα τόσοι και τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι, των οποίων την ευθύνη και τον πατριωτισμό κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Όμως και μόνο το γεγονός αυτό αποτελεί κατά την ταπεινή μου γνώμη μέγιστη τραγωδία, δεδομένου ότι γίνονται έτσι άθελά τους ο καλλίτερος αγωγός -σε σχέση με την κομματική γεωγραφία της χώρας μας- για να επιβληθεί η πιο σατανική και καταστρεπτική επίθεση από όσες έχει δεχθεί ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα. Γιατί χτυπούν ταυτόχρονα το σώμα και την ψυχή μας αποβλέποντας στην ολοκληρωτική μας διάλυση.

Με θερμούς χαιρετισμούς,
Μίκης Θεοδωράκης

e-parembasis.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

11 Comments

 1. Ανώνυμος

  RE KOUMPARE MIKI EISE OLA TA LEFTA ALLA GIANTA TOUS TO KANIS TO XATIRI KAI VGANIS KAMIA FOTO ME TOUS ALITES PAPARI 1 KAI PAPARI 2 TOUS XEFTILES KAI EPIDI EINE PROTHOPOURGI THESMOS EINE ALLA SEVASMO STO LAO TA PAPA….TIPOTA ME TIN AKROPOLI MAS KAI MOU XALAS TIN OIKONA POU SEXO STI KARDIA MOU DIXTOUS TO DROMO SOU MORE KOUMPARE ……..ENAS KRITIKOS POU EGO DE EIME TIPOTA ALLA TO TOUFEKI MOU THA TO PARO MIA MERA THIMISOUTO ……………

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΜΑ ΚΑΛΑ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 85 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΙ ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΤΩΝ 40-50-60 ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ????????????

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΘΗΜΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ?????
  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ?????

  ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΟΝΟΥΣ…ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΣΥΛΗΠΤΟ,ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΝΑ ΦΩΣ ΚΑΤΙ…

  ΜΙΚΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ,ΣΕ ΘΕΩΡΩ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ!!!!!

  Reply
 3. Ανώνυμος

  ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΜΙΚΗ……ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ

  Reply
 4. Ανώνυμος

  Μϊκη, χρειαζόμαστε ο λόγος σου να είναι πιο συχνός. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ψυχή μας να πεθάνει. Αυτό μας ζητούν αλλά δεν ξέρουν με ποιους έχουν να κάνουν.

  Reply
 5. Ανώνυμος

  Ξερω το ονομα την γερμανικη, μονο και μονο γιατι θα βραβευσει τον Πανιβλακα, τον "δικο της ανθρωπο στην Ελλαδα" την Ντοιτσε Μπανκ.

  Οι αλλες ειναι η αμερικανικη και η αγγλικη, δεν θυμαμμαι τα ονοματα τους.

  Reply
 6. Ανώνυμος

  …"ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με όργανα τρεις Τράπεζες, μια Αμερικανική και δυο Ευρωπαϊκές…."

  Κάποιος, άς μας πεί με τόνομά τους τίς 3 Τράπεζες αυτές;;;.
  Ευχαριστώ.

  Reply
 7. Ανώνυμος

  …και μη βιαστουν καποιοι να πουν οτι "χαιδευει" τον Παπατσολακογλου:

  "Όσο για τον ρόλο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θέλω να εκφράσω μόνο μια ευχή: Ότι έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς συκοφαντικής εκστρατείας κλπ "

  Προσεξετε, ΕΥΧΕΤΑΙ να εχουν πεσει θυματα συκοφαντιας, εννοωντας εμμεσως πλην σαφως ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, το οποιο απευχεται.

  Ο Μικης υπηρξε παντοτε ΕΝΩΤΙΚΟΣ σε οτι εχει να κανει με το υψιστο αγαθο που λεγεται ΠΑΤΡΙΔΑ.

  Reply
 8. Ο Κανενας

  ΜΠΡΑΒΟ

  πιστευω οτι τετοια ατομα πρεπει να αναλαβουν πρωτοβουλιες για να ακολουθησουν κι'αλλοι.

  Reply
 9. Ο Άνθρωπος Του Μόχθου

  Τί να πεις μετά από αυτό;
  Ο Άνθρωπος,σε δυο αράδες τα λέει όλα!
  Όλα αυτά που εμείς όλοι σκεφτόμαστε,νοιώθουμε,αλλά δεν τολμάμε να εκφράσουμε,όχι δημόσια αλλά ούτε καν μέσα στις παρέες μας.
  Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ δικέ μας Μίκη!!!

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *