Στουρνάρας: Αποκλείεται το κούρεμα καταθέσεων, «όχι» τρίτο μνημόνιο

Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων στέλνει με συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αποκαλύπτοντας παράλληλα η κυβέρνηση δεν προτίθεται να …
καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

«Όχι, δεν σκοπεύουμε να φέρουμε νομοθέτημα στη Βουλή για τις μαζικές απολύσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, παραδεχόμενος ωστόσο πως το ζήτημα είναι «ανοιχτό», καθώς η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ‘κουρέματος’ καταθέσεων, δηλώνει κάθετα πως «οι καταθέσεις δεν θα ‘κουρευτούν’. Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά».

Μιλώντας στη Real News, ο κ. Στουρνάρας τονίζει πως δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, ενώ προαναγγέλλει μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 2016, «στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα».

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το πρόγραμμα βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή», σημειώνει ενδεικτικά για το ενδεχόμενο τρίτου μνημονίου.

Ερωτηθείς για το «χάσμα» μεταξύ της Αθήνας και της τρόικα αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως ακόμα υπάρχουν διαφωνίες, αλλά επισημαίνει πως πλέον η διαφορά έχει καταπέσει κάτω από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επαναβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, πιθανότατα με ομόλογα πενταετούς διάρκειας. Παρά ταύτα, ο ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει πως προτεραιότητα παραμένει η επιτυχής εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Επισημαίνει δε πως η κυβέρνηση προέβη σε μείωση ορισμένων φόρων «μονομερώς» και «σε σύγκρουση με την τρόικα», παραθέτοντας ως παραδείγματα τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας δεν αποκλείει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και «μέσα στο 2014».

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ διαψεύδει εκ νέου τις φήμες για διάσπαση του υπουργείου, και υπογραμμίζει πως «ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να παραιτηθώ».

skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *