Αναδίπλωση Κεγκέρογλου: «Δεν συζητάμε απελευθέρωση ορίου απολύσεων»

Στροφή 180 μοιρών κάνει το υπουργείο Εργασίας ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη σε αλλαγή των ορίων απολύσεων και πως δεν συζητά κάτι τέτοιο με την τρόικα…

Πριν από ένα μήνα, πάντως, είχε διατυπωθεί η θέση ότι «η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο» και είχαν προαναγγελθεί αλλαγές.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης, ο Β.Κεγκέρογλου τόνισε ότι η προστασία των εργαζομένων από ομαδικές απολύσεις είναι αναγκαία και πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης το όριο των ομαδικών απολύσεων και άρα δεν μπαίνει σε αυτήν τη συζήτηση με την τρόικα.
 Ο υφυπουργός Εργασίας απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει εάν το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί προαπαιτούμενο στις διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, πάντως, ο υφυπουργός Εργασίας είχε υπογραμμίσει από το βήμα της Βουλής ότι «η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», σημειώνοντας ότι ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.

 Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη (η οποία είχε επικαλεστεί πρόσφατη απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, για το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί το όριο των απολύσεων και είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να συναινέσει στην απελευθέρωση των απολύσεων) ο κ. Κεγκέρογλου είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο Νοέμβριο το Διεθνές Γραφείο Εργασίας παραδίδει τη μελέτη του για το ζήτημα και η κυβέρνηση θα εξετάσει ποιες μεταβολές είναι αναγκαίες.

 «Δυστυχώς, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρεία, διότι είτε ένας εργοδότης αυθαίρετα αποφασίζει να σταματήσει τη δραστηριότητα της επιχείρησής του, είτε πράγματι δεν αντέχει να τη λειτουργήσει» είχε επισημάνει ο υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι η ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει και κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.

 «Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Σωστά απαντά ο επίτροπος. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις» είχε δηλώσει ο κ. Κεγκέρογλου.

tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *