ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟ ΚΟΥΡΣΚ… Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ!

Το τερατώδες όπλο του Βλαδίμηρου Πούτιν είναι σε θέση να σβήσει από τον χάρτη κάθε χώρα της Ευρώπης

Όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου σε μήκος, όσο δύο δυόρωφα κτίρια σε ύψος. Το δυναμικό καταστροφής αυτού του γίγαντα περιπολίας των παγκόσμιων ωκεανών έχει λάβει αφάνταστες διαστάσεις:

Το υποβρύχιο K-535 «Yury Dolgorukiy» – με μία ομοβροντία είναι σε θέση να σβήσει από τον χάρτη μέσα σε λίγα λεπτά κάθε χώρα της Ευρώπης. «SSBN 955 Borei» ο κώδικας του τρόμου στο ΝΑΤΟ στην μορφή υπερσύγχρονων ρωσικών υποβρυχίων. «Βορέας» θα λέγαμε εμείς, ο θεός του βόρειου ανέμου και του χειμώνα, του χιονιού και του πάγου.

Ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας παρέλαβε το 2012 το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Project 955 Borej» – η κωδική κλήση στον Ρωσικό Στόλο, για δοκιμές. Το «Yury Dolgorukiy» δεν εντυπωσιάζει μόνο με τα σύγχρονα όπλα του, αλλά και την τεχνολογία ασφάλειας για το πλήρωμα επί του σκάφους. Το πυρηνικό υποβρύχιο διαθέτει εκτός των συμβατικών όπλων έως και 20 σύγχρονους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους του τύπου «Bulava» (ελληνικά: «Ρόπαλο»), που έχουν μια εμβέλεια από 8.000 χιλιόμετρα.

Ο κατά ΝΑΤΟ SS-NX-30 είναι ένας υποβρύχια εκτοξευόμενος τριών σταδίων στερεών καυσίμων πύραυλος βάρους 36,8 τόνων (το ισοδύναμο από 7 ελέφαντες) με βεληνεκές έως και 8.000 χιλιόμετρα. Είναι πάνω από 11 μέτρα σε μήκος, ακόμη και χωρίς την κεφαλή, και μπορεί να μεταφέρει 10 ατομικές κεφαλές, η κάθε μία με ανεξάρτητη διεύθυνση προς τον στόχο και με ικανότητα αλλαγής τροχιάς για να αποφύγει τους πυραύλους αναχαίτισης. Κάθε κεφαλή έχει με 100 έως 150 κιλοτόνους εκατό φορές τη δύναμη της βόμβας στην Χιροσίμα. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο όπλο για το οποίο οι στρατιωτικοί στην Ρωσία ονειρεύονται να καταστεί η βάση των ρωσικών ναυτικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων.

Ωστόσο, οι προκαταρκτικές δοκιμές συνοδεύτηκαν μάλλον από μια σειρά από αποτυχίες και ατυχίες – έτσι και το «Yury Dolgoruky» παρέμεινε σε καθεστώς δοκιμών. Τώρα οι πύραυλοι υποτίθεται ότι είναι ώριμοι και έτοιμη για δράση, και έτσι το υποβρύχιο τέθηκε σε λειτουργία. Ο νέος πύραυλος επί του σκάφους είναι αναπόσπαστο μέρος του εκσυγχρονισμού των ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Η ψυχολογική άποψη δεν είναι λιγότερη σημαντική, όπως έχει εγκατασταθεί επί του υποβρυχίου καινούργιος εξοπλισμός διάσωσης. Το 2000, μετά την έκρηξη στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kursk, πνίγηκαν 118 Ρώσοι ναύτες. Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν τότε σε θέση να προσεγγίσει το υποβρύχιο και έπρεπε να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών από τη Νορβηγία. Συνεπώς το 170 μέτρα σε μήκος και 13,5 μέτρα πλάτος «Yury Dolgorukiy» έχει μια κάψουλα διαφυγής, ώστε όλα τα 117 μέλη του πληρώματος να αναδυθούν με ασφάλεια στην επιφάνεια του νερού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το διάσημο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο είναι σημαντικά πιο αθόρυβο από τον προκάτοχό του, σε βάθος κατάδυσης μέχρι και 450 μέτρα. Σχεδόν αόρατα γλιστρά ο γίγαντας στους ωκεανούς. Η αρχή της αργής κίνησης έχει τον λόγο της. Με κάθε κόμβο παραπάνω, ειδικά ο πυρηνικός αντιδραστήρας OK-650 και ο ψύκτης υγρών παράγουν περισσότερο θόρυβο, τον οποίο θα μπορούσε να εντοπίσει το σόναρ του εχθρού. Με υπερσύχρονη τεχνολογία το επίπεδεο θορύβου στο «Yury Dolgoruky» έχει μειωθεί δραματικά για τον αντίπαλο. Είναι σε λειτουργία; Τότε αυτό σημαίνει για τα 107 μέλη του πληρώματος ότι πρέπει να μείνουν φυλακισμένοι για περίπου 90 μέρες στις 10 υποδιαιρέσεις της κοιλιάς αυτού του χαλύβδινου κολοσσού. Εάν χρειάζονται επιπλέον διαταγές, προσεγγίζουν την επιφάνεια του ωκεανού, με το περισκόπιο τσεκάρουν τον περίγυρο, και στην συνέχεια αναδύεται ο ιστός δορυφορικών επικοινωνιών. Εάν υπάρχει νέα διαταγή, με 29 κόμβους και 24.000 τόνους εκτόπισμα, το υποβρύχιο είναι σε θέση με 54 χιλιόμετρα ανά ώρα να φθάσει στον νέο προορισμό του, και να ελέγξει το νέο τομέα του – με τον τρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *