Τι αποκαλύπτει η μύτη για την υγεία σου

Κανείς δεν εκτιμά την αίσθηση της όσφρησης όταν περάσει από ένα σωρό από σκουπίδια ή πατήσει κατά λάθος ακαθαρσίες σκύλου. Στην πραγματικότητα, η ικανότητά σας να μυρίζετε ή όχι αποκαλύπτει πολλά για την υγεία σας. Μάλιστα, η μύτη σας γνωρίζει κάτι περισσότερο από το να εντοπίζει δυσάρεστες μυρωδιές. Μάθετε γιατί δεν θα πρέπει να την έχετε δεδομένη στο πρόσωπό σας!

Η κακή αίσθηση της όσφρησης μπορεί να σηματοδοτήσει έναν πρόωρο θάνατο

Νιώθετε ότι η αίσθηση της όσφρησης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια; Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσε ότι όσοι δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν κάποιες οσμές έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα σε πέντε χρόνια. Το 39% των ηλικιωμένων ασθενών που δεν αναγνώριζαν μυρωδιές από το πορτοκάλι, το τριαντάφυλλο, τη μέντα πέθαναν μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Η μειωμένη όσφρηση ως σημάδι της νόσου του Alzheimer

Η μειωμένη όσφρηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τα αρχικά στάδια της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με μια μελέτη του Harvard Medical School. Συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα αμυλοειδών πλακών (πρωτεΐνες που βρίσκονται στους εγκεφάλους των ασθενών με Alzheimer), δεν είχαν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν οσμές. Γιατί; Όταν η ασθένεια αρχίζει να σκοτώνει τα κύτταρα του εγκεφάλου, σκοτώνονται και κύτταρα κρίσιμα για την αίσθηση της όσφρησης.

Μυρίζοντας κάτι παράξενο θα μπορούσε να προβλέψει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Μερικοί άνθρωποι λίγο πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο μυρίζουν ψάρια, ενώ δεν υπάρχουν γύρω τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας λέει ότι αυτές οι “οσφρητικές παραισθήσεις” (φαντοσμία) είναι συνήθως δυσάρεστες οσμές, αλλά μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως.

Οσφρητικές παραισθήσεις και ημικρανία

Ενώ είναι σχετικά σπάνιο, ορισμένοι άνθρωποι λίγο πριν την ημικρανία βιώνουν οσφρητικές παραισθήσεις, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη στο Montefiore Headache Center. Και πάλι, οι μυρωδιές ήταν ως επί το πλείστον δυσάρεστες, οι πιο συχνές σχετίζονταν με καμένα υλικά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *