“Αγαπητοί Έλληνες, η Άνγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας”

Είναι αλήθεια ότι το γερμανικό περιοδικό Focus δεν διάκειται και τόσο φιλικά έναντι των Ελλήνων. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ο παραπάνω τίτλος της ανταπόκρισης του περιοδικού για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρακτηριστικός της σύγχυσης που επικρατεί στο …..
μυαλό εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Οι εικόνες που αντικρίσαμε εχθές στους δρόμους της Αθήνας είναι χαρακτηριστικές τόσο της εσφαλμένης εντύπωσης που λέει ότι για όλα φταίει η «Γερμανίδα λύκαινα» αλλά και της απουσίας ορθολογικής αξιολόγησης της πραγματικότητας και των δεδομένων που μας έφτασαν στο οικονομικό και ηθικό τέλμα. Συνδικαλιστές να καίνε ναζιστικές σημαίες ντυμένοι με στρατιωτικές στολές των Ες-Ες, απεργοί να σηκώνουν πλακάτ πρωτοφανούς ρατσιστικού μίσους και ιστορικού αναχρονισμού με τίτλους όπως «έξω το Δ’ Ράιχ από την Αθήνα» και «όπως το 40’ έτσι και τώρα θα σας νικήσουμε», στρατιωτικά αγήματα αποστράτων να παρελαύνουν ωσάν να αλώνουν το Βερολίνο, όλα αυτά έγιναν και μάλιστα προβλήθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο από τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και βουλευτών της αντιπολίτευσης, ξεχείλιζαν από φανατισμό, λαϊκισμό και ωμή επίθεση ενάντια σε έναν ξένο ηγέτη και κατ’ επέκτασιν στην χώρα την οποία εκπροσωπεί. Μπροστά στις κάμερες δεν δίσταζαν να μιλούν για οικονομική δικτατορία, για επέλαση οικονομικών συμφερόντων που στόχο έχουν την καθυπόταξη της Ελλάδας και την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου. Πρόσωπα δημόσια, πρόσωπα ενταγμένα στο πολιτικό σύστημα της χώρας, δεν δίσταζαν να παροτρύνουν τους πολίτες να διαδηλώνουν «με τα μυαλά στα κάγκελα» και ηθελημένα να προκαλούν εικόνες με την Μέρκελ ζωγραφισμένη ως νέος Χίτλερ που είναι έτοιμη να εισβάλει στην φτωχή αλλά έντιμη Ελλάδα…

Η αλήθεια όμως απογοητεύει αυτούς που δεν θέλουν να την αποδεχθούν. Το πρόβλημα μας δεν είναι η Μέρκελ αλλά το ότι οι Έλληνες δεν ήθελαν εδώ και δεκαετίες να κυβερνηθούν από έναν ηγέτη όπως η Μέρκελ. Απέφευγαν σαν ο διάολος το λιβάνι έναν ηγέτη που να μπορεί να λειτουργεί με όρους ορθολογικής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και να μπορεί να δίνει στον κόσμο μόνο όσα μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αυτό οι Έλληνες δεν το ήθελαν. Προτιμούσαν «το Τσοβόλα δώστα όλα» ως προσευχή λίγο πριν πέσουν για ύπνο και λίγο πριν πάνε στην δουλειά τους. Η κ. Μέρκελ εδώ και χρόνια προτίμησε να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Να μην δίνει παρά μόνο όσα μπορεί να αντέξει η γερμανική οικονομία. Και τα κατάφερε.

Σήμερα η Γερμανία συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της εν μέσω ευρωπαϊκής κατρακύλας χωρίς να επαιτεί ούτε να απαιτεί από κάποιον ισχυρότερο να της πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Νοεμβρίου. Και ενώ οι Γερμανοί συνεχίζουν την καθημερινότητα τους και σχεδιάζουν το μέλλον τους με ορθολογισμό και μεθοδικότητα, εμείς συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε σαν βάρβαροι που εμπιστεύονται τα ζωώδη ένστικτα τους και την ιστορική τους ημιμάθεια προκειμένου να εναντιωθούμε σε κάποιον που ήλθε στην χώρα μας για να μας πει ότι μας στηρίζει.

Όπως και να το κάνουμε, η αλήθεια είναι ότι η Μέρκελ, με την πολιτική της πορεία, το ηγετικό της ένστικτο και την προσωπικότητα της, συμβολίζει αυτά που τόσα χρόνια αποφεύγαμε. Αξιοκρατία, σοβαρότητα, λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Ήλθε όμως η ιστορική στιγμή που το «Τσοβόλα δώστα όλα» μάς τελείωσε και η ανάγκη για μια Μέρκελ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Αν κρίνουμε από τα ιλαροτραγικά που είδαμε εχθές στην πλατεία Συντάγματος, τότε η υπόθεση είναι χαμένη. Αν κρίνουμε όμως από την σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που επιζητά πρόοδο, ανάπτυξη, εξορθολογισμό πρακτικών και πολιτικών, ρήξη με το παρελθόν και πίστη στην επιχειρηματικότητα και την σκληρή δουλειά, τότε μπορεί, και ίσως πολύ σύντομα. να καταφέρουμε να αποβάλλουμε από πάνω μας τον τίτλο του state collapse. Προς τον παρόν όμως «δεν δικαιούμεθα να ομιλούμε», πόσο μάλλον να υβρίζουμε κράτη και λαούς και να αποποιούμαστε των καταστροφικών ευθυνών μας.

http://www.statesmen.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *