Τελευταία Νέα

Ουκρανία: Αποκαλύψεις-σοκ για τους ελεύθερους σκοπευτές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Ούρμας Πάετ επιβεβαίωσε ότι είναι αυθεντικό το περιεχόμενο της υποκλαπείσας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για το….
θέμα της Ουκρανίας.

Στη συνομιλία αυτή, που διέρρευσε στα Μέσα Ενημέρωσης, ο Πάετ άφηνε να εννοηθεί ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου ενδέχεται να μην ήταν άνθρωποι του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αλλά να έπαιρναν εντολές από “κάποιον από το νέο (κυβερνητικό) συνασπισμό”.

“Ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Πάετ λυπάται πολύ για τη διαρροή αυτής της συνομιλίας με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, όμως επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά της”, δήλωσε η εκπρόσωπός του, Μίνα-Λίνα Λιντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πάετ και της Άστον έγινε στις 26 Φεβρουαρίου. Την προηγούμενη ημέρα, ο Πάετ είχε επισκεφθεί το Κίεβο για να συναντηθεί με μέλη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, μετά τις βίαιες ταραχές, υπεύθυνος για τις οποίες κρίθηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ο Εσθονός υπουργός είπε στην Άστον ότι, σύμφωνα με τις πηγές του στο Κίεβο, “οι ίδιοι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν ανθρώπους και από τις δύο πλευρές” — δηλαδή τόσο τους διαδηλωτές, όσο και τους αστυνομικούς. “Εκεί πέρα (σ.σ. στην Ουκρανία) πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι δεν κρυβόταν ο Γιανουκόβιτς πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές αλλά κάποιος από το νέο συνασπισμό. Είναι πολύ ανησυχητικό που ο νέος συνασπισμός δεν θέλει να ερευνήσει για το τι συνέβη πραγματικά”, πρόσθεσε.

“Πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε. Εγώ, δεν ξέρω. Δεν άκουσα κάτι τέτοιο”, του απάντησε η Άστον.

Σύμφωνα με την Λιντ, στην επικοινωνία αυτή ο Πάετ εξέφρασε στην Άστον τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που διαμορφωνόταν στην Ουκρανία και δεν έκανε κάποια εκτίμηση για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στα βίαια επεισόδια.

enikos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *