«Μη βιώσιμη» η κατάσταση στην Ελλάδα

Την ανησυχία του για τον «ανερχόμενο νεοναζιστικό εξτρεμισμό και τη βία στην Ελλάδα, που οδήγησαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσα από μέλη της Χρυσής Αυγής», εξέφρασε ο…

Πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Ο Χ. Σβόμποντα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «κατάλληλη και ισχυρή απάντηση» της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον θα διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο ελέγχου».

«Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Τσίπρα ότι οι νεοναζί εξτρεμιστές και η βία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μπορεί να καταπολεμηθούν μόνο με την ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων», ανέφερε ο Χάνες Σβόμποντα σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χαρακτηρίζει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα «απαράδεκτη και μη βιώσιμη», υπογραμμίζοντας το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, που ξεπερνά το 60%.

«Συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα ότι το επίπεδο του χρέους και η αύξηση επενδύσεων αποτελούν το κλειδί για την εξεύρεση λύσης που θα επαναφέρουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη», συνεχίζει ο Χ. Σβόμποντα στην ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, ο Χ. Σβόμποντα υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής «ριζικών» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση, για την οποία χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις.

Και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του Αλ. Τσίπρα, η λύση αυτή να δοθεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Εξ άλλου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον Χ. Σβόμποντα «την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής», τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση και ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Επομένως, η λύση για την Ευρώπη είναι η λύση για την Ελλάδα, είπε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε το «απαράδεκτο» επίπεδο ανεργίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι στη χώρα υπάρχει πλέον ανθρωπιστική κρίση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και τη συμφωνία σχετικά με την απελευθέρωση των απολύσεων, που αποκάλυψε ο Επίτροπος Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι απαραίτητες, αλλά χρειάζονται συναίνεση, είπε δε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να μπει φρένο στην κατάρρευση». Συνεχίζοντας, επέκρινε την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, λέγοντας ότι «η λιτότητα είναι νεοφιλελεύθερη συνταγή και αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν ο στόχος και όχι το μέσο για την επίλυση της κρίσης».

Και τέλος σημείωσε ότι οι συσχετισμοί είναι δύσκολοι και ότι η ίδια η πραγματικότητα, αλλά και οι κοινωνικοί αγώνες, θα οδηγήσουν σε αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *