Θ. Νταβλούρος: “Το σχέδιο Αθηνά κινείται στη σωστή κατεύθυνση – Οι περιπτώσεις Αιγίου και Πάτρας θα πρέπει να επανεξεταστούν”

Σχετικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία θα καταργηθούν και συγχωνευτούν πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νταβλούρος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:…

“Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το σχέδιο “Αθηνά” κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας κρίνεται επιβεβλημένη ώστε η παρεχόμενη
Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πατρίδα μας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις,
όπως και στα δεδομένα της εποχής.

Κατανοώ απολύτως τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες χάνουν πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ, αλλά δεν τις συμμερίζομαι στον απόλυτο βαθμό. Και τούτο διότι πρέπει να θέσουμε τέλος σε στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος, οι οποίες είχαν ως θύματα ακριβώς
τους φοιτητές που σπούδαζαν για ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα και τις οικογένειες τους που μάτωναν οικονομικά για να στηρίξουν τη συμμετοχή τους σε μια εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς καμία προοπτική.

Πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ, που δημιουργήθηκαν με το σκεπτικό “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ”, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, και χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα στους αποφοίτους τους, πρέπει αποτελέσουν παρελθόν.

Με όλο το σεβασμό στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τοπικών κοινωνιών που θίγονται από την προωθούμενη μεταρρύθμιση, θα αντιτείνω ότι για μένα εκείνο που προέχει είναι οι φοιτητές μας να βγαίνουν μετά το πέρας των σπουδών τους ενισχυμένοι,
μέσα από ισχυρά ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία θα τους δίνουν πιο ισχυρά και ανταγωνιστικά πτυχία.

Ξεκαθαρίζω ότι, προσωπικά, για μένα δεν συνιστά προτεραιότητα να στηριχθούν οι κατά τόπους βιομηχανίες κέρδους που στήθηκαν με σκοπό την οικονομική αφαίμαξη των φοιτητών και των οικογενειών τους και για μικροπολιτικούς σκοπούς.

Προτεραιότητα για μένα είναι να παρέχει η χώρα μας πραγματικού πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές, με τίτλους που θα διεκδικούν με αξιώσεις αντίκρισμα στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές και προφανές ότι δεν γίνεται η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει σήμερα 24 Πανεπιστήμια και συνολικά 480 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Ασφαλώς, ο σχεδιασμός της προωθούμενης αναδιάρθρωσης επιδέχεται βελτιώσεων και διορθωτικών κινήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, και μέσα από ένα καλόπιστο διάλογο, μπορούν να επέλθουν σοβαρές τροποποιήσεις ως προς την τελική μορφή που θα λάβει το σχέδιο “Αθηνά”, ενδεχομένως και με την επανεξέταση κάποιων περιπτώσεων.

Η κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ στο Αίγιο, αλλά και η μετακίνηση σχολών από την Πάτρα, είναι από αυτές τις περιπτώσεις που θα πρέπει να επανεξεταστούν και στην κατεύθυνση αυτή δηλώνω ότι θα συμβάλω με όλες
μου τις δυνάμεις.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ας μη χάνουμε το δάσος βλέποντας το δέντρο.”

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *