Οι φοβίες που μας δημιουργεί… το κάπνισμα!

Οι φόβοι της διακοπής καπνίσματος απομυθοποιούνται, τρέμετε την πρόσληψη βάρους, την κακή διάθεση ή την….

περίπτωση αποτυχίας; Ξανασκεφτείτε το.

Γνωρίζετε πως πρέπει να κόψετε το κάπνισμα για χάρη της υγείας σας. Επομένως τι σας εμποδίζει;
Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού
Ινστιτούτου Αθηνών

Ίσως φοβάστε την αύξηση βάρους, που μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση, ή ότι μπορεί να μη τα καταφέρετε. Όμως αν δε γίνουν τα πράγματα απαραιτήτως έτσι;

Είναι η στιγμή να παραμερίσετε για πάντα τους φόβους διακοπής του καπνίσματος. Οι ειδικοί σας αποκαλύπτουν γιατί κάποιοι απ’ αυτούς τους φόβους δεν ισχύουν και γιατί κανένας απ’ αυτούς δε θα ‘πρεπε να σας αποτρέψει από το να διακόψετε.

Φόβος: θα πάρω πολύ βάρος
Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν πως θα πάρουν βάρος όταν διακόψουν το κάπνισμα. Αλλά δεν παίρνουν βάρος όλοι όσοι διακόπτουν το κάπνισμα.

«Υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο σώμα που προκαλούν στους ανθρώπους τη υπερεπιθυμία για υδρογονάνθρακες όταν διακόπτουν το κάπνισμα» λέει ο Michael Steinberg, MD, MPH, διευθυντής του Πανεπιστημίου Ιατρικής κι Οδοντιατρικής του Προγράμματος εξάρτησης από τον καπνό του Νιου Τζέρσεϋ. «Η νικοτίνη είναι καταπιεστής της όρεξης, οπότε όταν οι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα, τείνουν να έχουν αυξημένη όρεξη».

Όμως αν πάρετε βάρος, η μέση αύξηση είναι μεταξύ 3-5 κιλών όχι 25 ή 50 που φοβούνται οι άνθρωποι.
Επιπλέον, θα έπρεπε να πάρετε πάνω από 50 κιλά μετά τη διακοπή πριν καν απορρίψετε τα οφέλη που παρέχει στην υγεία σας η διακοπή του καπνίσματος.

Η πρόσληψη βάρους γενικά συμβαίνει στην αρχή, στις μέρες και εβδομάδες που κόβετε τη νικοτίνη.
Αν χρησιμοποιείτε θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης όπως έμπλαστρο ή τσίχλα, συνήθως δεν παρατηρείτε αρκετά την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, λέει ο Steinberg. Κι όταν πια σταματήσετε το φάρμακο, μπορείτε καλύτερα να ελέγξετε το βάρος λίγο πιο προσεκτικά.

Αν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, πάρτε μέτρα για να εμποδίσετε την προσθήκη βάρους όπως να αυξήσετε το πρόγραμμα άσκησης σας ή να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα βαδίσματος. Αποθηκεύστε στα ντουλάπια σας μόνο υγιεινά σνακ κι αντικαταστήστε τους κενούς από θερμίδες υδατάνθρακες για πιο υγιεινά φαγητά όπως το φυστικοβούτυρο ή ένα μήλο ή λίγο τυρί με κράκερς.

Φόβος: Η κοινωνική μου ζωή θα βουλιάξει

Αν ρίξετε μια ματιά σε προσωπικές αγγελίες ή σε προφίλ σε υπηρεσίες η γνωριμιών στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι σχεδόν αποκλειστικά προτιμούν τους μη καπνιστές. Σπάνια θα εντοπίσετε «Ψάχνω για καπνιστή» στις καταχωρήσεις. Αντιθέτως, η διακοπή μπορεί να βοηθήσει την κοινωνική σας ζωή επειδή τα μαλλιά, το δέρμα, τα ρούχα και το αυτοκίνητο θα μυρίζουν καλύτερα.

Όταν πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο, σε ένα πάρτι, ή κοινωνική εκδήλωση όπου το κάπνισμα δεν επιτρέπεται, μπορεί να καταλήξετε να είστε έξω σαν παρείσακτος. «Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών έχουν νόμους που περιορίζουν τη δημόσια έκθεση στον καπνό των τσιγάρων επειδή γνωρίζουμε τι πρόβλημα υγείας είναι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα» λέει ο Steinberg.
Ωστόσο, υπάρχει ένα στοιχείο ένωσης των καπνιστών μεταξύ τους που καθιστά ένα κοινό δεσμό για το κάπνισμα.

«Όταν κάποιος διακόπτει, η ενότητα της ομάδας βρίσκεται σε κίνδυνο, όμως αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι της γενικότερης κοινωνικής συναναστροφής που έχουν οι άνθρωποι.» λέει ο Michael Eriksen ScD, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Georgia.

Μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε να κάνετε παρέα για μερικές εβδομάδες με καπνιστές μέχρι να είστε σε θέση να ελέγξετε τον εαυτό σας τουλάχιστον.

Εν κατακλείδι: Είναι πιο δύσκολο να βρείτε μέρη να καπνίσετε κατά τη διάρκεια κοινωνικών δραστηριοτήτων, και γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να βρείτε άλλους ανθρώπους που καπνίζουν, επομένως η διακοπή μπορεί να είναι και πλεονέκτημα για την κοινωνική σας ζωή μακροπρόθεσμα.
Φόβος: Η δημιουργικότητα μου θα έχει κατακόρυφη πτώση
Αν εργάζεστε σε δημιουργικό τομέα ή απολαμβάνετε ένα καλλιτεχνικό χόμπι, μπορεί να φοβάστε πως η διακοπή θα περιορίσει τη δημιουργικότητά σας. Όμως δεν υπάρχει έρευνα που να αναφέρει πως το κάπνισμα επηρεάζει τη δημιουργικότητα.

«Ένα από τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, επομένως αν είστε καπνιστής και προσπαθείτε να διακόψετε, μπορεί να παρατηρήσετε τις πρώτες εβδομάδες πως έχετε μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης. Κι ασφαλώς η συγκέντρωση είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για να είναι κανείς δημιουργικός και να φέρει μια δουλειά εις πέρας.» λέει ο Steinberg.

Η απώλεια συγκέντρωσης είναι βραχυχρόνιο σύμπτωμα και συχνά περνά απαρατήρητο.

Οι δημιουργικοί τύποι έχουν μια συνήθεια όταν δουλεύουν πάνω σε κάτι να ανάβουν τσιγάρο. Συνδέουν το τσιγάρο με τη δημιουργική διαδικασία. «Στην πραγματικότητα, θα τα καταφέρουν εξίσου καλά όταν διακόψουν το κάπνισμα να δημιουργούν αριστουργήματα» λέει ο Steinberg.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *