“Φρένο” από την τρόικα στη διανομή του πλεονάσματος

Έντονες αντιρρήσεις φέρεται ότι συνεχίζει να έχει η τρόικα για το ύψος του…

κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ενώ, την ίδια ώρα, εγείρει και ζήτημα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, πχ τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφ’ ενός εμμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ αφ’ ετέρου εγείρουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος, σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση. Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ήτοι να μην δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας, κατ’ επέκταση, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού». Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ). «Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».

enikos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *