Ραγδαίες εξελίξεις – Αποκαλύπτεται η επιστολή του Α. Σαμαρά προς την Κ. Λαγκάρντ για άμεση απεμπλοκή από το ΔΝΤ και έξοδο από το μνημόνιο

Μία ημέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινοβουλίου στην κυβέρνηση Σαμαρά, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο “καυτό” ζήτημα της οικονομίας και στον μεγάλο
στόχο της απεμπλοκής από το μνημόνιο.

Τα κομβικά σημεία

Ο οδικός χάρτης για την μεγάλη έξοδο περιλαμβάνει δύο κομβικά σημεία και τέσσερις φάσης υλοποίησης. Το πρώτο είναι τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, που θα γίνουν γνωστά στις 26 Οκτωβρίου και το δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που αναμένεται να ξεκινήσει την ίδια μέρα. Click4more: Ψήφος εμπιστοσύνης με … αστερίσκο – 155 “ΝΑΙ”, 2 “παρών” – Καταψήφισαν 18 από τους 23 Ανεξάρτητους

Αν οι ελληνικές τράπεζες αποδειχθεί ότι δεν έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια ή οι ανάγκες είναι πολύ μικρές, όπως ελπίζουν και προσδοκούν οι τραπεζίτες, τότε θα διευκολυνθεί και η πορεία εξόδου από το μνημόνιο, αφού η κυβέρνηση θα μπορεί να επιστρέψει –όπως σχεδιάζει- την επιστροφή των 9 ως 10 δις. που είναι «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ισόποση μείωση του χρέους του Δημοσίου.

Στη συνέχεια, απομένει το δεύτερο σκόπελος, της αξιολόγησης της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων από την τρόικα. Από τα αποτελέσματά της θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η πορεία απαγκίστρωσης από το μνημόνιο, αφού τυχόν καλή βαθμολογία θα περιορίσει τις πιέσεις του ΔΝΤ και προληπτική πιστωτική γραμμή που ζήτησε η κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

“Δεν σας έχουμε ανάγκη”

Η ελληνική κυβέρνηση, με πρόσθετα επιχειρήματα, θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει ανάγκη από το ΔΝΤ ούτε από τα κονδύλια που επρόκειτο να εκταμιεύσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα και το 2015 και το 2016.

Οι προαναφερόμενοι παράγοντες θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πόσο ομαλή θα είναι η απαγκίστρωση της Ελλάδας από το μνημόνιο, παράγοντας που θα επιδράσει στην πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, καθώς και στο ύψος των επιτοκίων του δανεισμού από αυτές.

Η έξοδος σε… τέσσερα βήματα

Ειδικότερα, η έξοδος από το μνημόνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις που είναι οι εξής:

1. Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα. Click4more: Εξαγγελίες Σαμαρά από τη Βουλή για φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις στους ένστολους – Μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ: “Ξεχάστε ότι θα γίνετε κυβέρνηση
2. Επιστολή του κ. Α. Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

3. Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα έναντι των αγορών.

4. Εναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων («letter of intent»).

Κομβικές συζητήσεις με τρόϊκα

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, των οποίων η έναρξη θα εξαρτηθεί χρονικά από την κατάληξη της εξόδου από το μνημόνιο και όπως φαίνεται η προσδοκία να ξεκινήσουν το Νοέμβριο μάλλον κρίνεται αισιόδοξη.

“Η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικούς στόχους”, λένε οι Ευρωπαίοι
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι πληθαίνουν οι φωνές των Ευρωπαίων που κρίνουν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ κοινή συνισταμένη των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα πέτυχε περισσότερα στο σκέλος ιδίως της δημοσιονομικής προσαρμογής και βρίσκεται μπροστά από το πρόγραμμα.

Πρόκειται για δηλώσεις που ενισχύουν την προσπάθεια της χώρας να απαλλαγεί από το μνημόνιο, ενώ τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, ετοιμάζει την επιστολή που θα στείλει στην κ. Κριστίν Λαγκάρντ και θα ζητάει την απεμπλοκή από το ΔΝΤ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *