«Κόκκινη γραμμή» τα φορολογικά βάρη

Αλλού ακριβώς απέναντι, όπως ήταν οι καρέκλες τους γύρω από το τραπέζι του Προεδρικού Μεγάρου κι αλλού πιο κοντά, αλλά σχεδόν πουθενά ίδιες είναι οι θέσεις που διατύπωσαν Αντώνης Σαμαράς και Πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Βασική και μεγάλη διαφωνία τους, που ακυρώνει ουσιαστικά τα όποια πεδία σύγκλισης, το θέμα της φορολογίας. Στα μέτρα της Κυβέρνησης για αύξηση των άμεσων κι….
έμμεσων φόρων, αλλά και της μετάταξης προϊόντων σε ΦΠΑ 23%, ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε πως η οικονομία χρειάζεται το δημιουργικό σοκ που μπορούν να προκαλέσουν η μείωση της φορολόγησης και των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ επέμεινε πως αντί των πρόσθετων βαρών από την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, προτεραιότητα του είναι η αποκατάσταση των εισοδημάτων πολύτεκνων και συνταξιούχων.

Παρουσιάζοντας την σημερινή κατάσταση, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα εν είδει διλημμάτων, έχοντας αυτιά και μάτια στραμμένα στις αντιδράσεις κυρίως του Αντώνη Σαμαρά και λιγότερο του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ κοίταζε σπανίως, δίχως να φαίνεται πως περιμένει κάτι, προς την πλευρά των Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ρώτησε την ομήγυρη των αρχηγών αν η χώρα θα συνεχίσει ή πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια εξυγίανσης, αν οι αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες πιέζουν οι περιστάσεις χρειάζεται να προχωρήσουν ή όχι κι αν πρέπει έλλειμμα και χρέος να μειωθούν βάσει των στόχων, για την επίτευξη των οποίων – και πάλι απευθυνόμενος κατά βάση στον Αντώνη Σαμαρά – είπε, πως είναι βασική προϋπόθεση η αύξηση της φορολόγησης. Ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως για εκείνον, η μείωση των φόρων αποτελεί κόκκινη γραμμή για την συναίνεση.

Το μεγαλύτερο, μετά την φορολογία, από τα αγκάθια στον φράχτη που κλείνει τον δρόμο στην συναίνεση, φαίνεται πως είναι ο βαθμός και η ταχύτητα των αποκρατικοποιήσεων, αφού υπερ-σκελίζοντας την θέση του Πρωθυπουργού να διατηρήσει το Δημόσιο σημαντικά κομμάτια αρκετών ΔΕΚΟ, ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται υπέρ της αποκρατικοποίησης με είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε όλες τις ΔΕΚΟ, προτείνοντας μάλιστα αντί των απολύσεων την εφαρμογή του θεσμού της μισθωτής εφεδρείας.

Ανάμεσα στα πολλά που κρατούν σε απόσταση Πρωθυπουργό κι Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας, όπου αντίθετα με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ανοιχτός ακόμη και στην πώληση ακινήτων του Δημοσίου, ενώ στο πακέτο συμπεριλαμβάνει και την εκκλησιαστική περιουσία. Διάσταση απόψεων υπάρχει και στον επαναπατρισμό αδήλωτων κεφαλαίων, στα οποία η Κυβέρνηση έχει επιβάλει φορο-πρόστιμο 8%, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς υπεραμύνεται της χορήγησης αμνηστίας για έναν χρόνο, ώστε να γυρίσουν πιο εύκολα λεφτά από το εξωτερικό.

http://news.pathfinder.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *